2012: jaaroverzicht

Geplaatst door

Het nieuwe jaar is nu echt begonnen en dus is het allereerst tijd voor de beste wensen voor 2013! Bij deze. Daarnaast is het tijd om terug te blikken op het jaar dat achter ons ligt. Ik heb 296 keer een spelletje gedaan in 2012. Dat komt neer op 25 spellen gemiddeld per maand. Mijn “score” is daarmee 18% hoger uitgevallen dan in 2011 (toen heb ik 251 spellen gespeeld, of te wel 21 spellen gemiddeld per maand).

Er zijn vier spellen die tien keer of vaker op tafel kwamen. Scrabble voert de lijst aan met 52 potjes. Een groot deel hiervan is digitaal geweest, aangezien ik mijn wordfeud potjes tegen Niek ook meetel als scrabble. Naast Niek heb ik nog een aantal vaste tegenspelers, als ik de potjes tegen hen ook had meegerekend, dan was dit aantal zeker vier keer zo hoog geworden. Dominion is tot mijn eigen verbazing op de tweede plaats geëindigd met 25 potjes. Eind vorig jaar verwachtte ik nog dat mijn Dominion-moeheid zeker nog een jaar zou gaan duren, maar die voorspelling is niet uitgekomen. Op de derde plaats is Memoir ’44 geëindigd met 11 potjes. Al deze potjes heb ik in de afgelopen kerstvakantie gespeeld. Ik hoop dat het lukt om alle scenario’s uit het basisspel uit te spelen. Agricola: all creatures big and small heb ik exact tien keer gespeeld, waarvan drie keer met de uitbreiding.

Voor de rest heb ik een mix van oude en nieuwe spellen gespeeld. Ik vond het vooral leuk om spellen die al een tijd ongespeeld in de kast stonden, weer eens op tafel te zetten. Daar zaten aangename verrassingen tussen zoals Kupferkessel & Co, de Kolonisten van Catan met Steden en Ridders en Zeevaarders uitbreidingen, Entdecker, Amon Ra, Jambo, Thebes, Eufraat en Tigris en Torres. Natuurlijk heb ik ook veel nieuwe spellen gespeeld, maar ik heb het gevoel dat het me gelukt is om meer oudjes op tafel te krijgen dan voorheen.

Ook dit jaar heb ik weer nieuwe spellen gekocht. Ik heb ze niet geteld, maar het zijn er vast minder geweest dan in voorgaande jaren. Het is me in ieder geval ook beter gelukt om mijn aankopen snel gespeeld te krijgen. Alleen City of Horror en Star Fleet Captains moet ik nog spelen. Voor City of Horror heb ik drie spelers nodig (ik speel meestal tweepersoonsspellen) en de regels van Star Trek Fleet Captains kosten me nogal wat moeite om door heen te worstelen. Ik heb het idee dat het spel niet zo moeilijk is, maar dat ze het enorm ingewikkeld hebben opgeschreven.

Mijn favoriete spel van 2012 is Agricola: all creatures big and small. Dit spel is een versimpelde versie van Agricola, maar heeft niets aan spanning ingeleverd. De animeeples zijn bovendien gebleven dus aan het eind van het spel staat een schattige miniboerderij voor je neus. Met twee speel ik dit spel liever dan het echte Agricola. Het verbaast me dat dit juweeltje nog steeds niet door een Nederlandse uitgever is opgepakt. Andere eervolle vermeldingen gaan wat mij betreft naar Fundstücke, Copycat, The Palaces of Carrara en Kolejka.

De grootste tegenvaller was Tokaido. Dit spel werd in aanloop naar Spiel erg gehyped, maar maakte de belofte niet waar. Ja, het spel zit in een witte doos, ziet er goed uit, maar speelt bijna zichzelf. Het boonanza dobbelspel en Einfach Genial Würfelspiel vond ik ook tegenvallen, maar die kostten samen nog niet de helft van wat ik voor Tokaido heb betaald, waardoor dit toch iets minder pijn doet.

Ik hoop voor 2013 door te gaan op de weg die ik in 2012 al ben ingegaan: meer spelen, minder kopen. Vooral de wat oudere spellen in mijn collectie verdienen het om vaker op tafel te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *