2013: een terugblik

Geplaatst door

In 2013 heb ik 545 spellen gespeeld (inclusief spellen op mijn iPhone/iPad). Zeker de helft daarvan waren digitale potjes. Ik speelde vooral veel Wordfeud, Ascension, Agricola, Stone Age en Ticket to Ride online. Ik schat dat ik een kleine 200 keer aanschoof aan een echte tafel voor een echt spel. Mijn meest gespeelde “echte” spellen waren King of Tokyo, Dominion en de Vorsten van Catan.

Ik vond 2013 speltechnisch een goed jaar. Ik heb veel leuke spellen gedaan, ik heb mijn koopwoede weten te beteugelen (weinig gekocht dat nog niet gespeeld is) en ik heb een flink aantal spellen die bij mij niet of weinig gespeeld werden weggegeven aan Speelgoedbank Amsterdam. Speelgoedbank Amsterdam is een initiatief dat speelgoed inzamelt om dit te geven aan kinderen in en rond Amsterdam van wie de ouders of verzorgers geen financiële middelen hebben om speelgoed te kopen (zie voor meer info: http://www.speelgoedbankamsterdam.nl).

De leukste nieuwe spellen van dit jaar zijn voor mij:
• Vorsten van Catan: ouderwets Catannen, maar dan gestroomlijnder en met een mooier spel.
• De Legenden van Andor: coöperatief de held uithangen in een sprookjeswereld.
• Lords of Waterdeep: goede workerplacer met Dungeons & Dragons look.

Op IOS gebied springt Agricola er met kop en schouders boven uit: wat een prachtige bewerking van het bordspel is deze app geworden. Het spel is hetzelfde gebleven, maar het bord is vervangen door een soort dorpje. De Lords of Waterdeep app bevalt me ook erg goed, maar daar is de vormgeving nauwelijks anders dan het bord (je speelt echt een bordspel), waardoor het niet de klasse heeft van Agricola.

De spellenwereld is steeds sneller aan het worden: het ene spel is nog niet gehyped of de opvolger staat al weer op de stoep. Er komen ook zo ontzettend veel spellen uit. Halverwege de jaren negentig lukte het nog wel om bijna alle spellen die in Nederland uitkwamen te spelen, nu denk ik dat ik niet eens alle spellen ken die in Nederland uit komen. Ik ben daardoor kritischer geworden in wat ik koop en speel. Ik weet inmiddels dat de kans dat een familiespel met een speelduur van maximaal anderhalf uur op tafel komt, vele malen groter is dan de kans dat een pittig spel voor de liefhebber van twee uur of langer gespeeld gaat worden. Spellen als Terra Mystica en Tzolk’in heb ik dan ook niet gespeeld of aangeschaft. Ik ben er best benieuwd naar, maar acht de kans dat ik het ga spelen niet zo groot.

Ik ben dit jaar naar verschillende spellen-events geweest: Zuiderspel, Spiel, Spellenpret, spellenweekend in Putten en Ducosim. Spiel is vanzelfsprekend het hoogtepunt. Ik heb daar twee heerlijke dagen gehad waar ik veel heb gekeken, een beetje gespeeld en matig gekocht. Ik ging dit jaar voor het eerst naar Spellenpret en ook dat is me goed bevallen. Voor wie het niet kent: spellenpret is een spellendag die een aantal keer per jaar wordt georganiseerd in een schooltje in Sassenheim (het buurdorp van Voorhout!) door Lody en Caroline. Ik ben twee keer geweest en heb me uitstekend vermaakt. Ik ben dit jaar voor de vierde keer naar het spellenweekend geweest en ook dat was weer een succes. Heerlijk om een weekend lang (in mijn geval van vrijdagavond tot zondagochtend vroeg) spellen te doen met andere spellenliefhebbers. In dit rijtje ontbreekt het Spellenspektakel doordat het Spellenspektakel werd georganiseerd in het weekend dat ik mijn verjaardag vierde.

Ik heb dit jaar slechts 11 recensies geschreven. Dat zijn er niet zo veel als ik zou willen. Gelukkig heb ik nog wel 19 blogjes uit mijn pen weten te persen. Ik ben benieuwd hoe het Spellengek dit jaar zal vergaan. Ik vind het vaak best lastig om een onderwerp te vinden om een blogje over te schrijven, maar als ik een onderwerp heb, doe ik het nog wel met plezier. Ik heb vooral veel plezier beleefd aan het schrijven van de blogjes over Monopoly. De bottleneck voor het schrijven van de recensies is voor mij dat ik weinig nieuwe spellen speel. En daardoor gaat de routine er een beetje uit, waardoor er steeds meer tijd tussen de recensies zit. Ik hoop dit jaar goed te beginnen met een paar verse recensies, maar ik geef geen garanties af voor de rest van het jaar.

In 2014 hoop ik weer veel te spelen en weinig te kopen. En per saldo dus ook weer meer te spelen van wat ik al heb, want er zijn super gave spellen die al veel te lang niet meer uit de kast zijn gekomen. Ik hoop desondanks ook nog af en toe een recensie voor spellengek te schrijven en regelmatig een blogje voor het spellengek-blog. Ik ga ook vast naar Spiel, Spellenpret en wellicht naar Zuiderspel en een spellenweekend. Ik vrees dat ik ook dit jaar het Spellenspektakel weer ga missen, het valt dit keer zelfs op mijn verjaardag. Verder ga ik dit jaar mijn BGG-tel-systeem weer aanpassen. Afgelopen jaar heb ik al mijn gespeelde spellen geteld, ongeacht of ze live of online werden gespeeld. Dit voelt toch niet goed en dus ga ik weer ouderwets alleen “on-table” potjes tellen.

Er rest mij nu niets anders meer dan jullie allemaal het beste toe te wensen voor 2014: heel veel geluk, gezondheid, plezier en voorspoed. En vooral: heel veel speelplezier met alle spellen die we al kennen én alle nieuwe spellen die het komende jaar gaan verschijnen.

4 reacties

 1. Wat Jan zegt. Ik hoop ook dat jullie in 2014 meer zullen schrijven. Misschien wat suggesties:

  – een blogje over jullie visie op minimal games zoals Love Letter, Khmer, one night werewolf, win/lose/banana en R. Als reactie op het mooie artikel van http://www.boardgamegeek.com/blog/1

  – een blogje over de verschillende ticket to Ride uitbreidingen.

  – oude spiel des jahres winnaars opnieuw spelen en toetsen aan de tand des tijds.

  De beste wensen en veel inspiratie voor 2014

 2. Nu ik jouw artikel teruglees, is de vraag of je niemand kan vinden om te spelen niet echt handig. Je bent 200 keer aangeschoven………..

 3. Dagmar,

  Ik begon mij echt al zorgen te maken dat er niets meer op je site verscheen. Spellengek is 1 van de sites welke direct opengaat als ik internetexplorer opstart 😉
  En om dan bijna 2 maanden niks nieuws van je te lezen, pfffff dat viel niet mee.

  De stukken die je schrijft kan ik erg waarderen en hoop dan ook dat je hiermee door blijft gaan.

  Speel je minder omdat je minder tijd hebt of kan je niemand vinden om mee te spelen?

  Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *