6 pionnen

Geplaatst door

Wie kent het gezegde niet: “een 10 is voor God, een 9 voor de meester en de beste leerling krijgt een 8.” Heel calvinistisch dus, naar het hoogste hoef je niet eens te streven, dat is onbereikbaar voor ons gewone stervelingen. Bij Spellengek gebruiken we een 5-puntschaal en we geven ook regelmatig een spel een vijf. Er zijn websites die een 10-puntschaal gebruiken en die zelden of nooit een spel extreem laag of extreem hoog waarderen en dus eigenlijk ook een 5-puntschaal gebruiken. Psychologisch is dit wellicht verzachtend voor de lage waarderingen, een 4 of 5 voelt een stuk minder laag dan onze 1 en 2, maar eigenlijk komt het vaak op hetzelfde neer.

Omdat we “relatief” makkelijk een vijf geven, hebben inmiddels heel wat spellen die score gekregen. Ook binnen de groep vijven heb je daardoor verschillen die variëren van de hakken-over-de-sloot vijfjes tot de allerbeste spellen, die je bijna zes pionnen zou willen geven om te laten zien hoe bijzonder ze zijn. In dit blog neem ik daarom de vrijheid om voor één keer zes pionnen uit te delen aan de spellen die met kop en schouders boven de rest uitsteken.

Taipan
De eerste keer dat ik Taipan speelde snapte ik er helemaal niets van. Je moest punten halen door slagen te halen en er zaten vier onbegrijpelijke kaarten in. Ik ben Peter Hein dankbaar dat hij meer doorzettingsvermogen had dan ik, want na nog een paar potjes vielen de stukjes op zijn plaats en bleek dit kaartspel een absolute topper te zijn. Hoe een potje loopt hangt niet alleen van je kaarten af, maar vooral van de manier waarop je samenwerkt met je partner. En omdat iedere partner net anders speelt, kan dit verrassend uitpakken. Het enige nadeel van dit spel is dat je het met exact vier mensen moet spelen, maar als je vier ervaren taipanners bij elkaar hebt, dan heb je ook gegarandeerd vuurwerk op tafel.

De Kolonisten van Catan
In de familie Catan zitten meerdere spellen die ik een zes zou geven, namelijk het bordspel, kaartspel en de Steden en Ridders uitbreiding. Het kaartspel heb ik cadeau gekregen en is voor mij de vonk geweest die me kennis heeft laten maken met de nieuwe generatie spellen. Na het kaartspel, maakte het bordspel zeker net zo veel indruk en dat spel werd alleen maar beter met de Steden en Ridders-uitbreiding. Deze spellen mogen in geen enkele spellenkast ontbreken.

Tikal
De doos van Tikal vind ik er al geweldig uitzien en dan mag je ook nog in de huid kruipen van het beroep waarvan ik als kind droomde: archeoloog. En dan hebben we het nog niet eens over het spel zelf gehad. Dit spel is het beste actiepuntenspel dat Kramer & Kiesling hebben gemaakt en verdiende echt meer dan vijf pionnen.

El Grande
Dit spel is het eerste liefhebbersspel dat ik aanschafte. Ik was nog helemaal in de ban van Catan en dit spel lag in de ramsj bij de plaatselijke Marskramer. Ik heb het puur op de uitgever gekocht en daar absoluut geen spijt van gekregen. El Grande is gewoon het allerbeste meerderhedenspel dat er is. Ik kan me niet voorstellen dat er in dit genre ooit een beter spel bedacht wordt.

Morgenland
Ik houd van sprookjes en van goede spellen en Morgenland is een fantastisch spel in een sprookjesachtige uitvoering. Het spel kent eigenlijk geen spanningsdipjes en houd je dan ook van het begin tot het eind op het puntje van je stoel. Wie had ooit gedacht dat blind bieden zo spannend zou kunnen zijn.

Wizard
Wizard is een boerenbridgevariant waar je punten haalt door te voorspellen hoeveel slagen je exact gaat halen. En wat kan dat moeilijk zijn, zeker als je medespelers besloten hebben dat jij deze ronde nat gaat. Ik kan me niet herinneren dat ik dit spel ooit met iemand heb gespeeld die het niet leuk vond.

Scrabble
Het laatste spel verdient misschien wel 7 pionnen: Scrabble. Dit spel is voor mij onlosmakelijk verbonden met alle potjes die ik met Niek op terrasjes, restaurantjes en hotelkamers heb gespeeld. Ook thuis spelen we het regelmatig, maar op vakantie spelen we het dagelijks en soms zelfs nog vaker. Dit letterspel verveelt mij nooit, al kan ik er ontzettend van balen als ik kansloos verlies omdat de letters tegen zitten of ik goede kansen over het hoofd zie.

Ik heb in dit rijtje alleen spellen gezet die ik al langer dan één jaar ken en waarvan ik dus weet dat ze de tand des tijds hebben doorstaan. Dit betekent vooral dat Memoir ’44 buiten de boot is gevallen, maar ik heb zo’n gevoel dat dat wel een blijvertje is.

Welk spel of welke spellen zou jij 6 pionnen willen geven?

5 reacties

  1. Hmm ach er komt er zomaar eentje bij me op die ik wel boven de 5 zou willen scoren vanwege het spelplezier en de wederspeelbaarheid en dat is Turmbau zu Babel.
    En Yinhs dan zou je wellicht zeggen. Tja is dat nu een buitencategorie of gewoon een hele goede 5… Ik denk er nog even over.
    Groet 😉

  2. Als je zoveel spellen hebt die buiten je schaal lopen, dan klopt de gebruikte schaalverdeling niet of je bent te gemakkelijk met het uitdelen van de maximale score (en dus zouden er een heleboel spellen van 5 naar 4 moeten gaan).
    Ik gebruik zelf altijd de Boardgamegeek 1-10 schaal en ik heb daar maar 4 of 5 spellen die een 10 hebben, en dat is volgens mij een goed gebruik van de schaalverdeling. Alle spellen die heel erg goed zijn, maar net niet helemaal perfect, hebben een 9.

  3. Dit is mijn lijstje:
    -Carcasonne
    -Goa
    -Vorsten van Florence
    -Caylus
    -Puerto Rico
    -Funkenschlag
    -Agricola
    -Elasund
    -Neuland
    -Fische Fluppen Frikadellen

  4. Deze krijgen van mij zelfs een 7:
    – Notre Dame
    – San Juan
    – Kardinaal en Koning
    – Machiavelli
    – Star Wars, The Queen’s Gambit
    – Cosmic Encounter
    – Lord Of The Rings
    – De Kathedraal
    – Evo
    – Shadows Over Camelot
    – Pandemic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *