Der Hexer von Salem

Geplaatst door

2-4 spelers
90 minuten
Auteur: Michael Rieneck
Uitgever: Kosmos (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

De opvallendste trend van Spiel 2008 was de revival van het coöperatieve spel. Pandemic, Ghost Stories, Space Alert èn Der Hexer von Salem vonden gretig aftrek. De spellenwereld zat klaar om de handen in elkaar te slaan om bad guys in verschillende vormen te verslaan!

In Der Hexer von Salem moeten de spelers samenwerken om de stad Arkham van de ondergang te redden. In Arkham zijn er namelijk een aantal scheuren ontstaan tussen onze dimensie en de dimensie waar eeuwen geleden een aantal Grote Boosachtigen naar toe zijn verbannen en opgesloten. De Grote Bozen hebben honderden jaren de tijd gehad om te bedenken op welke manier ze wraak willen nemen en staan dus klaar om onze wereld over te nemen.

De spelers zijn allemaal gewone stervelingen die flink wat moed en geluk nodig hebben om het einde van de dag te halen. In iedere beurt mag je je speelfiguur naar één van de gebouwen in Arkham verplaatsen en hier acties uitvoeren. Er zijn verschillende acties die tijdens het spel uitgevoerd moeten worden. Allereerst moet je natuurlijk gaan onderzoeken waar de scheuren tussen de dimensies zitten en deze repareren. Hiervoor heb je bepaalde artefacten nodig die in de verschillende gebouwen liggen en waarvan je er elke beurt één mag pakken. Verder komen er elke ronde nieuwe Kleine Boosachtigen in het spel (ondoden, heksen en ander onaangenaam gezelschap) en zal je ook tijd en energie moeten steken in het onschadelijk maken van deze ongewenste krachten. Verder moet je onderzoek doen naar welke Grote Boze op het punt staat zijn krachten te herwinnen. En tenslotte moet je op het moment dat je zeker weet dat alle scheuren in de dimensies gerepareerd zijn, dit monster verbannen terwijl een andere speler de laatste scheur dicht. En pas dan is Arkham weer veilig.

… en de waardering

Der Hexer von Salem doet een beetje aan In de Ban van de Ring denken. Ook in dit spel moet je op het juiste moment de juiste fiches met artefacten hebben om te winnen en zijn er ontzettend veel manieren waarop je kan verliezen. Ik vind Der Hexer von Salem alleen leuker dan In de Ban van de Ring omdat het spel minder abstract aanvoelt. De moeilijkheid van Der Hexer von Salem zit hem er in dat je geneigd bent om je te richten op de korte termijn doelen (de Kleine Boosachtigen verjagen) waardoor je tijd te kort komt om de scheuren te dichten en de Grote Boze te verslaan. Het is ontzettend moeilijk om te winnen, maar daardoor blijft het spel ook uitdagend en leuk. Het is leuk om samen te proberen het systeem te verslaan en hierdoor heb je een heel andere sfeer aan tafel dan als je tegen elkaar speelt. Het coöperatieve spelen verveelt mij dan ook voorlopig nog helemaal niet en Der Hexer von Salem is absoluut een goed spel in deze categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *