In de Ban van de Ring

Geplaatst door

2-5 spelers
60-90 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 Games (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 4.2]

Het spel …

Met In de Ban van de Ring heeft 999 Games een heuse primeur: Nederland is namelijk het eerste land ter wereld waar dit spel uitgebracht is. Het spel valt op door de bijzonder mooie uitvoering, met fraaie tekeningen van John Howe. In de Ban van de Ring is een coöperatief spel, waarbij de spelers samenwerken tegen Sauron. Om het spel te winnen moet het Reisgenootschap de Doemberg in Mordor bereiken, en daar de Ring vernietigen, net als in het boek.

De actie in het spel speelt zich af op vijf speelborden: het hoofdspelbord, dat de progressie van het Reisgenootschap en een corruptiespoor bevat, en vier scenarioborden: Moria, Helm’s Deep, Shelob’s Lair en Mordor. Iedere speler kruipt in de rol van een hobbit en plaatst zijn figuur aan het begin van het corruptiespoor. Aan het andere eind staat de Sauron-figuur. Tijdens het spel bewegen Sauron en de hobbits naar elkaar toe. Is een hobbit ingehaald, dan is hij gecorrumpeerd door Sauron en ligt uit het spel. Overkomt dit de drager van de Ring, dan is het spel verloren.

Om de Doemberg te bereiken, moeten eerst de vier scenario’s zijn doorlopen. Op ieder scenariobord staan een gebeurtenisspoor en enkele avonturensporen, waarvan één het hoofdspoor is. Is een speler aan de beurt, dan draait hij gebeurtenisfiches om, tot de pion op een van de avonturensporen naar voren geplaatst moet worden. Afhankelijk van de bestemming krijgt de speler daar een schildje, levensfiche of kaart, of moet de dobbelsteen gegooid worden. Schildjes leveren punten op en kunnen gebruikt worden om de hulp van Gandalf in te roepen, levensfiches zijn aan het einde van ieder scenario nodig, om verdere corruptie van je hobbit te voorkomen. De dobbelsteenworp verkleint meestal de afstand tussen Sauron en een of meer hobbits op het corruptiespoor.

In de Ban van de Ring
Sauron heeft Frodo bijna te pakken…

Vervolgens mag de speler nog kaarten spelen om de pionnen op de avonturensporen verder te verplaatsen, kaarten pakken of een plaats teruggaan op het corruptiespoor. Een scenario eindigt als het laatste vakje van het hoofdspoor is bereikt, of als het gebeurtenisspoor is afgemaakt. Dit laatste is Slecht Nieuws, want het betekent meestal dat de afstand tussen de hobbits en Sauron op het corruptiespoor kleiner is geworden. Het laatste vakje op het gebeurtenisspoor in Mordor is fataal: dan heeft Sauron de Ring bemachtigd en is alles voorbij.

Lukt het de Reisgenoten de Ring naar de Doemberg te brengen en hem daar te vernietigen, dan is het spel gewonnen en krijgen alle spelers 60 punten plus de totale waarde aan schildjes die zijn verzameld. In de competitieve variant scoort iedereen alleen voor zijn eigen schildjes.

… en de waardering

In de Ban van de Ring is een bijzonder origineel spel: de verhaallijn van het boek wordt verrassend goed gevolgd, en het voelt echt als een gezamenlijke strijd tegen Sauron. Dat dit niet gemakkelijk is, blijkt uit mijn eigen succesratio… En dat is maar goed ook, want op deze manier blijft het uitdagend en spannend om te spelen. Als je het wat beter onder de knie hebt, is de competitieve variant waarschijnlijk het leukst, omdat je dan zowel het eigen als het gemeenschappelijk belang in het oog moet houden. Voor mij is het duidelijk: Reiner Knizia is er in geslaagd een uitstekend spel naar Tolkiens meesterwerk te maken, en toont maar weer eens zijn veelzijdigheid als spelauteur aan. Een aanrader voor iedereen die het boek heeft gelezen, en voor wie dat niet geldt: waar wacht je nog op?

In de Ban van de Ring is een spel waarvan ik maar niet kan beslissen of het nou leuk is of niet. Ik vind het erg leuk om voor de afwisseling een keer samen te werken met andere spelers, in plaats van tegen ze te spelen. Maar aan de andere kant blijf ik bij dit spel de indruk houden dat het blijft draaien om kaarten trekken en in de juiste combinatie afleggen. En een nadeel van het samenwerken is ook dat als je pech hebt, iedere zet uitgebreid doorgesproken wordt waardoor de vaart helemaal uit het spel verdwijnt. Omdat de nadelen toch wel aanwezig zijn, maar ik het toch ook best leuk vind om te doen geef ik het spel drie pionnen. Advies: probeer dit spel voor je het koopt om te bepalen of je het wat vindt of niet.

Zeer verrassend, samenwerken in een bordspel. En het is nog erg leuk en spannend ook. Aan het eind van het spel zit je met z’n allen koortsachtig te proberen het boze oog van Sauron tegen te houden. En dat is niet eenvoudig. Gelukkig maar, zo blijft dit spel ook in de herhaling een uitdaging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *