Flowerpower

Geplaatst door

2 spelers
20 minuten
Auteur: Angelika Fassauer en Peter Haluska
Uitgever: Kosmos (2001)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Met Flowerpower voegt Kosmos een kleurrijk spel toe aan haar succesvolle serie ‘Spellen voor twee’. Deze serie bestaat uit leuke en in het algemeen vlot spelende spellen, die speciaal geschikt zijn voor twee personen. Geregeld worden spellen uit deze serie door 999Games in het Nederlands uitgebracht, zoals het Kolonisten kaartspel, Kahuna en Rozenkoning.

Niet de hippietijd zelf, maar wel het symbool uit die tijd staat in Flowerpower centraal: bloemen, bloemen en nog eens bloemen. Wie het lukt de grootste bloembedden aan te leggen, scoort de meeste punten en is daarmee winnaar van het spel. Het spel speelt zich af op een klein spelbord met daarop een raster van 15 bij 14 vakjes. Neergelegd op steeds twee aaneengesloten vakjes komen er uiteindelijk 100 rechthoekige bloemtegels op het spelbord te liggen. Op deze bloemtegels staan twee verschillende of twee dezelfde bloemen afgebeeld. Van het eerste type zijn er veel, van het laatste type slechts één per bloemsoort. In totaal komen er 10 verschillende bloemen voor in het spel, waaronder rozen, margrieten en violen.

Hoe wordt het spel gespeeld? Zeer simpel eigenlijk. Om de beurt trekken de spelers ongezien een bloemtegel uit de buidel en leggen die op het spelbord. Door bloemen van één soort naast elkaar te leggen (horizontaal of verticaal) groeien de, eerst eenzame, bloemen geleidelijk uit tot een steeds omvangrijker bloembed. Een bloembed met 3 tot 5 bloemen levert aan het einde van het spel 1 punt op, een bloembed met 6 tot 9 bloemen 2 punten en een bloembed met 10 of meer bloemen 4 punten.

Er zijn echter wel enkele regels. Zo mogen bloemtegels alleen op de eigen speelhelft (6 bij 14 vakjes groot) worden neergelegd en nooit buiten de vakjes komen. De beide speelhelften worden gescheiden door een groene zone van 3 vakjes breed. Deze groene zone is vaak de sleutel tot winst of verlies. Beide spelers mogen hier bloemtegels neerleggen. Deze bloemen kunnen uitgroeien tot bloembedden, maar tellen alleen mee als je ze weet aan te sluiten op bloemen van dezelfde soort op je eigen speelhelft. Gebeurt het wonderlijke dat zo een bloembed ontstaat dat zich uitstrekt over beide speelhelften via de groene zone, dan scoort de speler met de meeste bloemen van die soort op de eigen speelhelft de punten. Daarnaast kan beperkt worden ingegrepen op de speelhelft van de tegenstander. Het is drie keer mogelijk onkruid neer te leggen tussen de bloembedden van de ander. Je legt dan een omgekeerde bloemtegel neer en sluit daarmee idealiter ongebreidelde groeimogelijkheden van de ander af.

… en de waardering

Flowerpower is kinderlijk simpel, hangt van geluk aan elkaar, ontbeert elke diepgang, kent nauwelijks interactie, maar is toch gewoon fantastisch. Flowerpower is een soort van ‘snack’ in de spellenwereld. Het eet heerlijk snel weg, is eigenlijk niets, maar verleidt telkens weer. Boeiend is het om naar de groei van je bloembedden te kijken. Dat ook steeds weer anders proberen te doen. Het naar je eigen hand zetten van de groene zone is een uitdaging en dan is er nog het kleine leedvermaak om spontaan groeiend onkruid. Een aanrader en hopelijk laat 999Games het grote publiek ook snel delen in deze lekkere snack voor tussendoor.


Een gastrecensie van Roger

Tijdens het wachten op mijn beurt in spellen vermaak ik me vaak met het rangschikken van de speelstukken die ik voor me heb liggen. Het orde scheppen in speelstukken geeft mij schijnbaar veel voldoening, ik kan er soms zelfs wel eens een beetje van balen als ik een stuk op het bord moet plaatsen waardoor mijn opstelling gaten gaat vertonen. In Flowerpower is het orde scheppen in de speelstukken het spel geworden. Hoe leg je zonder te weten in welke volgorde je de bloemetjes trekt, de stukjes het netste neer. Ik kan me hier kostelijk mee vermaken. Het is dat de tegenstander chaos kan scheppen in mijn orde met onkruidjes, anders had dit spel vier pionnen gekregen.

‘Snack’ is de juiste omschrijving voor Flowerpower. Door de erg korte speelduur en de simpele regels kun je het altijd wel eventjes tussendoor spelen. Inmiddels heb ik het vele tientallen malen gespeeld, en ik ben het nog niet zat. Voor een bovengemiddelde waardering ontbeert het voor mij net iets te veel diepgang, maar dat weerhoudt me niet me aan Flowerpower tegoed te doen. Snoep verstandig, is het devies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *