Kolonisten van Catan Kaartspel

Geplaatst door

2 spelers
60 minuten
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: 999 Games (1996)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 6 Gemiddelde: 4.5]

Het spel …

Een van de grootste bezwaren aan Catan is dat je het met minstens drie personen moet spelen. Om het ook met twee spelers te kunnen koloniseren ontwierp Teuber dit afzonderlijke spel.

Het kaartspel heeft veel gemeen met zijn grote broer. Ook hier gaat het om het bouwen van dorpen en steden, die je met grondstoffen moet betalen. De grootste overeenkomsten houden daar echter op. De tweepersoons variant is een kaartspel en dus hebben de speelkaarten een belangrijke rol.

Er zijn vijf verschillende soorten: gebouwen, ridders, vloten, actiekaarten en gebeurteniskaarten. De gebouwen, ridders en vloten zijn permanente kaarten en leg je aan in je dorpen en steden. Daarvoor moeten bepaalde grondstoffen betaald worden, die op de kaart vermeld staan. De gebouwen hebben ieder hun eigen functie, en zijn in sommige gevallen een punt waard. Wie de meeste ridders heeft krijgt daarvoor een bonuspunt, en met de vloten kan een gunstiger ruilkoers bedongen worden. De vloten (en sommige gebouwen) leveren ook handelspunten, en de speler met de meeste handelspunten krijgt ook een bonus van een punt. Met de actiekaarten voor je eenmalige acties uit, waarmee je jezelf kunt helpen of de tegenstander pesten. De winnaar is de speler die als eerste twaalf punten heeft.

De gebeurteniskaarten vormen een aparte klasse: zij liggen terzijde in een stapeltje geschud. Naast een normale dobbelsteen die bepaalt welke landschappen grondstoffen leveren, is er ook een gebeurtenisdobbelsteen. Als met deze dobbelsteen een vraagteken wordt gegooid, wordt de bovenste gebeurteniskaart omgedraaid en uitgevoerd. Dit kan soms prettige, en soms (erg) vervelende dingen opleveren. Daarnaast kan de gebeurtenisdobbelsteen ook invloed hebben op de grondstoffenvoorraad van beide spelers.

kolonisten van catan kaartspel
enkele kaarten uit de verschillende sets

Inmiddels zijn ook van het kaartspel uitbreidingssetjes verschenen. Met deze sets is het ook mogelijk je eigen ‘deck’ samen te stellen en daarmee anderen uit te dagen. Gelukkig gaat het hier niet om zogenaamde ‘boosters’, die je wel in verzamelkaartspellen als Magic aantreft. Ironisch voor Magic is dat de set ‘Zauberer und Drachen’ verreweg de zwakste is… Maar je kunt de kaarten uit de aanvulsets ook mengen met de kaarten uit het basisspel voor meer variatie, wat wel zo goedkoop is. Nou ja, goedkoop… Als je het spel inclusief alle uitbreidingen koopt, ben je ruim honderd gulden kwijt. Maar die zijn het zeker waard!

… en de waardering

Het kaartspel voor twee personen is een schot in de roos. Zelf kende ik het eerder dan het bordspel, en zeker tot het verschijnen van de Steden en Ridders uitbreiding, die veel elementen uit het kaartspel bevat, heb ik het kaartspel altijd leuker gevonden. Dit is met afstand het leukste spel voor twee personen dat er bestaat, en een absolute aanrader als je graag met twee personen een spel speelt.

Voor het eerst na de uitvinding van het schaakspel weer een goed spel voor twee personen. Zorg wel dat je de uitbreidingssets koopt. Het is namelijk zo leuk, en je speelt het daarom zo vaak, dat een grotere afwisseling wel nodig wordt.

Het Kolonisten kaartspel is absoluut een van de boeiendste tweepersoonsspellen. Het grote aantal kaarten zorgt er voor dat je heel veel verschillende tactieken kan volgen. Ik verlies mezelf er nog wel eens in dat ik een mooi landschap ga bouwen, in plaats van punten probeer te scoren. Dit wordt alleen maar erger met alle uitbreidingssets die er te koop zijn. Dit spel mag niet ontbreken in de kast van elk spellenlievend stel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *