Barricade

Geplaatst door

2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Werner Schöppner
Uitgever: Ravensburger (1960)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 2.5]

Het spel …

Barricade is een dobbelsteenspelletje in de traditie van Mens-erger-je-niet. In tegenstelling tot dat spel, is bij Barricade nog enige tactiek mogelijk. Allereerst is het bord niet een-dimensionaal. Bij Mens-erger-je-niet mag je alleen vooruit, je kunt hooguit kiezen welke pion je zet. Bij Barricade mag je alle kanten op, al is er wel een einddoel dat je als eerste moet zien te bereiken. Zoals de naam al zegt, zul je onderweg versperringen aantreffen in de vorm van witte blokjes. Daar mag je niet voorbij, je moet er precies op terecht komen met een pion om ze te mogen verwijderen. Een verwijderde barricade mag je elders op het bord weer plaatsen, om een tegenstander te hinderen bijvoorbeeld. Natuurlijk mag je ook pionnen van de tegenstanders slaan, om ze weer naar het begin terug te sturen.

barricade
wie bereikt als eerste het eindpunt?

Naarmate het eind nadert, kom je steeds meer barricades tegen (voornamelijk door je tegenstanders geplaatst), zodat alleen een worp van 1 nog echt nuttig is. Je hebt de beschikking over vijf pionnen, maar slechts één hoeft het einddoel te bereiken voor de overwinning. Zet niet al je geld op één pion, maar stuur ze allemaal op pad. Je ruimt de barricades dan eenvoudiger op, en je kunt je het verlies van een pion permitteren. Je kunt er ook voor kiezen dat voor de overwinning alle pionnen het einde bereikt moeten hebben, maar dan wordt het een erg lang(dradig) spel.

… en de waardering

Barricade is een van mijn jeugdzonden. Ik heb het als kind eindeloos gespeeld, als ik maar andere spelers kon vinden. Het is een heerlijk pestspelletje, zeker voor kinderen. Veel leuker dan Mens-erger-je-niet, omdat je meer opties hebt. Met alleen volwassen spelers is het een beetje een melig spelletje, waar je zo af en toe best wat plezier aan kunt beleven. Een stevige dosis geluk is nodig, maar omdat het ook perfect te spelen is met jonge kinderen toch drie pionnen waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *