Strand-Cup

Geplaatst door

4-8 spelers
45 minuten
Auteur: Mark “Krimsu” Sienholz
Uitgever: Krimsu's Krimskrams Kiste (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Volleyballen kent vele variaties. Zo wordt het op olympisch niveau op het strand gespeeld, spelen de Oranje voetballers graag een potje voetvolley, en kennen we al jaren de computerversie. Nu is er ook een kaartspel, dat een potje strand volleybal imiteert: Strand-Cup.

Het spel blijft erg dicht bij de normale volleybal regels. Je speelt in teams tegenover elkaar. Een bal mag maar drie keer achter elkaar door dezelfde partij aangeraakt worden, dan moet hij het net over zijn. Bij smashen loop je het risico in het net te slaan (door het gooien van een één met de dobbelsteen) of een blok aan de andere kant van het net te vinden. Dit alles gaat dus met behulp van kaarten.

Iedere speler heeft aan het begin van een opslag zeven kaarten in handen. Op iedere kaart staat een opvang waarde, een doorgeef waarde en een waarde om over het net te spelen. Als de bal drie keer wordt aangeraakt door een team (als er dus drie kaarten zijn gespeeld) worden deze waarden bij elkaar opgeteld, en gaat de bal met die waarde over het net. De tegenpartij moet dan een kaart hebben om die bal op te kunnen vangen. Of desnoods een reddingssprong wagen. Snelheid is erg belangrijk in het spel. Je weet niet wat voor kaarten je teamgenoten hebben dus je moet, net als in de echte sport, “LOS” roepen om de opvangkaart uit te spelen. En dan maar afwachten of er een mooie voorzet komt zodat jij hem weer over het net kan smashen.

Soms blijkt dat jouw eerste kaart de enige blijft, en de bal met een zacht boogje over het net gaat. Dan kun je proberen met speciale kaarten de tegenstander dwars te zitten. Door bijvoorbeeld hen te verblinden. Al deze speciale acties kunnen slagen of mislukken, dat is afhankelijk van de dobbelsteen. Officieel krijgt alleen het team dat de opslag heeft punten, maar dan duurt het spel wel erg lang. Leuker is het om bij scoren altijd punten te rekenen, maar wel te wisselen van opslag. Het team dat als eerste tien punten heeft gescoord is de winnaar.

… en de waardering

Speel het met snelheid en hectiek. Probeer niet een strategie te verzinnen, maar speel het zoals op het strand. Dan is dit een zeer gezellig spelletje. De humor en stress van dit kaartspel compenseren de toch wel erg hoge geluksfactor. Het heeft het formaat van een ordinair pakje kaarten, en is dus makkelijk mee te nemen. Al met al een leuk spelletje van deze eigenzinnige uitgever.

Voor wie liever sport aan tafel bedrijft biedt Strand-Cup de oplossing. Hoe sneller het gespeeld wordt, des te leuker het is. Eigenlijk maakt het helemaal niet zoveel uit wie er wint, daarvoor is de geluksfactor ook te hoog. Leuker is het om te zien hoe iemand een spectaculaire reddingsactie maakt, of een blok van de tegenstander finaal mislukt. Een echt gezelligheidsspel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *