Balanx

Geplaatst door

2 spelers
15 minuten
Auteur: Kris Burm
Uitgever: Fun Connection (1995)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Dit heb ik ooit eens in Wales gekocht, ik weet niet of het in Nederland nog te krijgen is. De spelregels zijn verzorgd door een Belgische firma, dus er moet vast aan te komen zijn. Balanx heeft het voorkomen van Yali, een paar jaar geleden nog Speelgoed van het Jaar in Nederland: je speelt met knikkers en een kantelbaar rooster. Yali heb ik nooit gespeeld, dus ik zou niet kunnen zeggen of er meer overeenkomsten zijn.

Het gaat erom je knikkers als eerste aan de andere kant van het rooster te krijgen. De knikkers in jouw kleur beginnen aan de overkant, dus moet je ze naar je toe bewegen. Als je een knikker verplaatst, druk je het rooster aan jouw kant naar beneden, zodat de knikkers gaan rollen. Je verplaatst knikkers door ze over andere heen te laten springen. Je mag ze ook een plaats opschuiven, maar alleen zijwaarts. Naar voren of naar achteren is verplaatsen alleen mogelijk door middel van springen.

Als je alle knikkers in de startpositie van de tegenstander hebt gebracht, heb je gewonnen. Je wint ook als je daar geen knikkers meer kunt zetten, omdat er nog knikkers van de tegenstander staan. Opletten dus dat je ruimte overlaat voor je tegenstander.

… en de waardering

Toen ik de regels van Balanx las, was ik enthousiast. Een snel strategisch spelletje met rollende knikkers, daar was ik wel voor in. Maar wat een deceptie. Het eerste potje eindigde direct in gelijk spel, doordat de speler die als tweede ging ‘uit’ was, direct nadat de beginnende speler had ‘gewonnen’. Daarna werd het niet beter. Balanx lijkt me een spel dat je onmogelijk kunt verliezen (of winnen) tenzij je (of je tegenstander) stomme fouten maakt. Een soort van boter, kaas en eieren dus, dat wat luxer oogt. Misschien hebben we het totaal verkeerd gespeeld, maar vooralsnog ben ik niet enthousiast.

Net zo voorspelbaar en saai als zijn broertje Yali (ik snap niet hoe ze dat spel tot Speelgoed van het Jaar hebben kunnen uitroepen). Bij Yali zijn er echter alleen plaatsen voor één knikker en bepaalt het evenwicht wie er aan de beurt is. Bij Balanx ben je keurig om de beurt, en de plaatsen op het bord hebben hier verschillende groottes. Voor de rest zijn het dezelfde spellen, wie het eerst zijn knikkers aan de overkant heeft, is de winnaar. Zowel Yali als Balanx zijn gedoemd om in gelijk spel te eindigen. Tjongejonge wat een uitdaging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *