Packhuys

Geplaatst door

2-4 spelers
40 minuten
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: 999 Games (1999)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Met Packhuys verplaats je je naar het Amsterdam van de 17e eeuw. Als koopman is het je doel de machtigste te worden in zoveel mogelijk havengebieden. Dit doe je door op strategische plekken havengebieden met pakhuizen te bouwen of de waterwegen uit te breiden.

Het basisspel kan alleen door twee spelers gespeeld worden. Ieder heeft een aantal water- en havenkaartjes in de hand. Op elk havenkaartje staat een nummer en het aantal thee-, specerijen- of wijnpakhuizen dat je ermee bouwt. Aan het begin van elke beurt legt iedere speler de kaart die hij aan wil leggen gesloten voor zich neer. Vervolgens worden ze tegelijkertijd omgedraaid. Degene met het hoogste kaartnummer mag beginnen met het aanleggen van de kaart aan de stad. Met een havenkaart breid je je hoeveelheid pakhuizen uit, maar met een waterkaart verdien je een goudstuk (nodig om de niet te ontduiken belasting te kunnen betalen) en kun je tactisch een havengebied afsluiten.

Als een havengebied is afgesloten door water of de rand van de stad, wordt bekeken wie in de meeste soorten handelswaren het overwicht heeft. De machtigste koopman plaatst een van zijn handelsmeesters in het gebied. Het spel eindigt als de stad af is en degene met de meeste handelsmeesters heeft gewonnen.

Bij het spel voor twee gevorderde spelers verschijnt er een schip in de Amsterdamse grachten. Op sommige haven- en waterkaarten is een scheepje afgebeeld. Als je zo’n kaart uitspeelt mag je het (niet al te vreedzaam uitgeruste) schip verplaatsen om bepaalde kwetsbare havenkaartjes te vernietigen. In de gevorderde versie wordt aan het eind niet zomaar het aantal handelsmeesters geteld; alleen de vijf grootste gebieden tellen mee voor de eindscore. Gebieden van gelijke grootte op gelijke afstand van het stadscentrum vallen weg.

Heb je na het gevorderde niveau nog niet genoeg van het spel, nodig dan wat extra vrienden uit en speel Packhuys in twee teams van twee deeltijdkooplui. Als team werk je aan een gemeenschappelijk doel en besluit je samen waar de kaartjes het beste neergelegd kunnen worden. Ieder beheert echter zijn eigen kas, speelt met zijn eigen kaarten en teamgenoten mogen elkaars kaarten niet zien (hoe handig dit ook zou zijn..). Behalve het schip kun je nu ook gebruik maken van tolhuizen, brug- en overstromingskaarten om je tegenstander te irriteren (of, als die slim is en jij neemt teveel risico, onbedoeld te helpen).

Voor de echte verslaafden staan er aan het eind van het boekje met spelregels nog 13 scenario’s voor twee en vier spelers met verschillende uitgangssituaties en extra/andere (grappige) regeltjes.

… en de waardering

Packhuys is een erg leuk en tactisch spel, met name de variant voor gevorderden en voor teams. Je moet steeds bedenken welk kaartje je tegen (en mede-!) stander nu eens voor zich heeft gelegd. Houd in de gaten welke havengebieden uiteindelijk mee gaan tellen voor de overwinning! Het basisspel heeft als nadeel dat aan het eind het aantal handelsmeesters vaak gelijk is waardoor het geld de beslissende factor wordt.

Het spel is mooi uitgevoerd met leuke kaartjes en houten muntjes, handelsmeesters en pakhuizen. Helaas lijdt, zoals zoveel spellen, ook Packhuys aan het onpraktisch-en-onnodig-grote-doos syndroom.

Een gastrecensie van Anne-Marie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *