Verslag Spiel 2000

Geplaatst door

Het afgelopen weekend vond weer de grootste spellenbeurs ter wereld plaats: Spiel in Essen. Uiteraard moesten we daar naar toe, al was het maar omdat het onze eerste keer zou zijn. Vier dagen was het feest, maar omdat het in het weekend altijd erg druk is, besloten we om vrijdag richting Duitsland te vertrekken.

Vol verwachting klopt ons hart…

Naar aanleiding van de vele verhalen die we over Spiel gehoord hadden, waren we natuurlijk erg nieuwsgierig. Ons hoofddoel was de tweedehands-spellenmarkt, maar er was ook genoeg tijd om kennis te maken met wat nieuwe spellen van de Duitse uitgevers. Een van de eerste stands die we tegenkwamen was die van Amigo. Hier waren nog genoeg tafels vrij (het was nog vroeg), dus besloten we Al Cabohne maar eens uit te proberen. Dit is de zoveelste variant op het populaire Bohnanza, uiteraard van de hand van Uwe Rosenberg. Deze variant is voor één of twee spelers, waarbij de spelers samen meer geld moeten verdienen dan de bonenmaffia. Dit ging ons iets te goed af, want over de helft van het spel was de stand al 44-7 in ons voordeel. We trokken de conclusie dat we de regels waarschijnlijk niet goed hadden gelezen (je wordt snel afgeleid op zo’n beurs), maar hadden weinig zin om uit te zoeken hoe het nu zat, en braken het potje maar af. Dit spel kwam dan ook niet op ons verlanglijstje.

Vervolgens gingen we op zoek naar de stand van Hans im Glück, om onze Meuchlers uit Ohne Fucht und Adel in te wisselen voor een nieuwe set kaarten van betere kwaliteit. Daar werd druk gespeeld met de nieuwe spellen van HiG. Voornamelijk Attila (ook tijdens het Spellenspektakel te spelen) en Störtebeker werden veel gespeeld, maar ook ‘oudere’ spellen als Morgenland en Ohne Furcht und Adel. Carcassonne leek niet populair, dus zullen we in Eindhoven wel zien hoe dat is. Het was hier een stuk drukker dan bij Amigo, en aangezien deze spellen niet echt geschikt bleken voor twee spelers, liepen we verder richting de stand van Ravensburger.

Dit was een van de grootste tijdens Spiel, en er konden dan ook veel spellen gespeeld worden. Onze aandacht ging het meest uit naar Java, dat veel werd gespeeld. Helaas waren er geen tafels vrij, en zat er voor ons niets anders op dan genoegen te nemen met het bekijken van het spel. Dat was bevredigend genoeg, want het spel ziet er werkelijk prachtig uit. Andere veel gespeelde spellen waren Tadsch Mahal en Die Fürsten von Florenz. Tot onze verbazing speelde niemand Torres, notabene Spiel des Jahres van het afgelopen jaar. Dit raadsel werd al snel opgelost, want Torres bleek een eigen stand te hebben, een paar hallen verderop. Daar had het spel over aandacht zeker niet te klagen, want er was geen tafel onbezet. De grote speelstukken in die stand waren niet alleen decoratief, maar dienden ook als meubelstukken.

Tussen de stands van de vele uitgevers waren ook veel winkelstands aanwezig, waar bijna alle nieuwe spellen en enkele oudere succesnummers te koop waren. Onze budgetten waren niet berekend op nieuwe spellen, al waren de prijzen hier natuurlijk veel lager dan we in Nederland gewend zijn. Snel maar door dus naar de tweedehands hal…

Waar we een hele hal vol tweedehands spellen hadden verwacht, kwamen we een beetje bedrogen uit. Nog geen tien stands waren er te vinden, maar de prijzen maakten veel goed. Helaas bleek niet alles te vinden wat we zochten. Maar wat er was, bleek meestal voor minder dan 20 mark te koop, waaronder bijna ieder Spiel des Jahres van de afgelopen tien jaar.

Onderweg naar de tweedehands spellen waren we hal 9 gepasseerd, waar onafhankelijke auteurs hun spellen presenteren. De Nederlandse eer werd hooggehouden door Splotter en Cwali. Beide deden goede zaken. Bus was al uitverkocht, en van Morisi waren enkele honderden exemplaren verkocht aan postorderbedrijven als Funagain. In de andere hallen waren de Nederlandse uitgevers vertegenwoordigd. Goliath was druk bezig hun nieuwe kaartspel Online aan de man te brengen (niet te verwarren met het gelijknamige spel van franjos), bij Jumbo kon onder meer De Veilingmeesters van Amsterdam gespeeld worden. Dit moet wel erg succesvol geweest zijn, want veel mensen liepen met een Jumbotas rond.

Onze handen begonnen nu enigszins te jeuken, want sinds Al Cabohne hadden we geen spel meer gespeeld. Uitgerekend bij de Kosmosstand (verreweg de grootste van Spiel) bleek een halve tafel vrij te zijn, wat precies groot genoeg was om hun twee nieuwe tweepersoonsspellen uit te proberen: Halali (De Beer is los in het Nederlands) en Babel. De eerste lijkt gezien de illustraties vooral gericht op kinderen. Eén speler speelt met de vossen en beren, de ander met de jagers en houthakkers. De actie speelt zich af in een bos, bestaande uit fiches met daarop deze vier figuren, plus bomen, eenden en fazanten. De vossen en beren moeten zoveel mogelijk vogels en mensen opvreten, de houthakkers en jagers hebben het op de bomen en alle beesten voorzien. Peter Hein wist met zijn jagers (acht stuks!) vrij snel de beide beren van Wendy te neutraliseren, waardoor het een erg eenzijdig spelletje werd. Leuk voor de kids, wij gingen snel over op een ander spel. Waar de naam Halali trouwens op slaat, wist ook de medewerkster van Kosmos ons niet te vertellen.

Babel bleek een stuk meer in zich te hebben. De bedoeling is om met verschillende volkeren zoveel mogelijk hoge tempels te bouwen. Hiervoor zijn volkerenkaarten nodig, die ook nog een extra eigenschap hebben. Deze eigenschap is voor ieder van de vijf volkeren verschillend, zodat het eerste potje een kwestie van aftasten bleek. Wendy had het allemaal wat sneller door, zodat Peter Hein in het Babylonische stof beet. Naast Babel werd hier vooral veel La Città en Herr der Ringe gespeeld, die voor de Nederlandse spellengek ook geen onbekenden hoeven te zijn. Er waren zelfs enkele dappere zielen bezig om La Città op de grond te spelen. We geven ze het te doen, drie uur lang! Verder was er natuurlijk aandacht voor het eeuwige Siedler von Catan, deze keer in de vorm van het Siedler-Buch, met vele nieuwe scenario’s (inclusief materiaal) en gratis Siedler-chocolade eieren.

De laatste grote stand die we bezochten was die van Goldsieber. Hier kon je een nieuw scenario voor Packhuys ophalen, en natuurlijk was er gelegenheid om hun spellen te spelen. De spellen die ons het meeste opvielen waren Wongar en Doge. Ook Michael Bruinsma van 999 Games was bij deze stand te vinden, dus wellicht kunnen we deze spellen op termijn in een Nederlandse uitvoering verwachten. Laten we het hopen, want deze spellen zien er erg mooi uit.

Nu ons geld er door was en het te druk was om ergens nog wat spellen te proberen, besloten we huiswaarts te keren. De dag was voorbij, het was mooi genoeg geweest. We hebben de komende tijd weer flink wat spellen te recenseren. Komend weekend is het Spellenspektakel alweer, waar we op zaterdag spellen gaan demonstreren. Komt dus allen en speel met ons mee in Eindhoven!

Wendy & Peter Hein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *