Spellenspektakel 2000

Geplaatst door

Van vrijdag 3 tot en met zondag 5 november werd in het Beursgebouw in Eindhoven voor de negende maal het Spellenspektakel georganiseerd. Wij waren zaterdag de 4e van de partij, en kwamen dit jaar niet als bezoekers maar als spelleiders. Peter Hein stond bij El Grande, en verhuisde al snel met reuzenspel en al naar de ‘Middeleeuwentent’ waar ook Charlemagne en Kardinaal en Koning werden gespeeld. De meeste tafels waren voor Charlemagne gereserveerd. De grote tafel met El Grande bleek niet genoeg, dus moest al snel een extra demonstratie exemplaar geregeld worden. Ook het nieuwe spel Kardinaal en Koning werd door iedereen enthousiast ontvangen. In tegenstelling tot de andere twee werd dit spel bijna altijd uitgespeeld. Dat zal niet alleen met de korte speelduur te maken hebben, want het is een erg leuk spel. Wendy mocht tot haar opluchting Andromeda links laten liggen en gaan uitleggen bij de Egypte stand met de spellen Ra, Eufraat & Tigris en Ceasar & Cleopatra. Opvallend was dat bijna alle spellen uit werden gespeeld.

999 Games was sterk vertegenwoordigd, maar had ook de meeste nieuwe spellen te presenteren. Naast de prachtig aangeklede Egypte afdeling en de Middeleeuwentent was er een speelafdeling voor Kolonisten, één voor Andromeda, een hoek met Conquistador en Land in Zicht, een boerderij waar Jakkiebak! Kippenkak! getest kon worden, treinmeubilair voor Stephenson’s Rocket en Union Pacific, een speelafdeling voor de drie nieuwe 999-telgen Attila, Carcassonne en Machiavelli, en natuurlijk ook vele tafels met In de Ban van de Ring. Maar ook in de stand met Elfenland, dat al enige jaren in Nederland te krijgen is, waren alledrie de tafels eigenlijk de hele dag bezet. Bijna alle spellen kregen enthousiaste kritieken, al leek Atilla wat minder populair dan de andere nieuwe spellen. Bij de stand van In de Ban van de Ring stonden er zelfs mensen te wachten tot er een tafel vrij kwam, en waren er vaak vele toeschouwers bij een uitleg aanwezig. Jumbo had een eigen plek met al hun nieuwe spellen zoals Veilingmeesters van Amsterdam, Weekend Miljonairs, het Big Brother spel en de winnaar van Speelgoed van het Jaar, Tik Tak Boem. Het viel op dat de tafel van de laatste twee spellen opvallend vaak leeg waren, maar alle Veilingmeesters plekken wel vol zaten. Ravensburger had een mooi aangeklede Sky Runner stand, en was ook aanwezig met de strategische spellen voor volwassenen: Tikal en Java. Over Java zijn de meningen verdeeld. Sommigen zeggen dat het wel erg op Tikal lijkt maar trager is, andere spelers vonden het wel een leuk spel. Het staat echter buiten kijf dat de uitvoering weer top is. Helaas heb je als spelleider geen tijd om zelf te spelen, en zullen we nog even moeten wachten voor we zelf een oordeel kunnen vellen. Goliath was weer met dezelfde bezetting als in Essen aanwezig om het kaartspel Online en Rolit te presenteren. Ook hier werd er de hele dag druk gespeeld. Naast de Goliath stand werd een tamelijk onbekend spel gepresenteerd: Dalton City. Het speelt zich af in het wilde westen maar heeft niets met Lucky Luke te maken.

Verder was er op de bovenverdieping de kaarten afdeling met Pokemonland voor de kleintjes en Magic voor de iets groteren. Er liepen zelfs twee ‘echte’ Pokemons rond die veelvuldig kleine handjes mochten schudden. Toch lijkt de populariteit van de zakmonstertjes op haar retour, want Pokemonland werd erg slecht bezocht. Vele middenstanders hadden bij hun standje ook de mogelijkheid tot het spelen van een spel. Dit kwam erg goed uit. Het was namelijk erg druk, en bijna alle speltafels waren continu bezet. Ook was het hierdoor mogelijk om nog niet vertaalde spellen te spelen. Dit was ook mogelijk bij de drukbezochte stands van TMG en Ducosim. Er konden veel spellen gespeeld worden die door de uitgevers zelf niet gepresenteerd werden, zoals Samurai, Kahuna, Robo Rally en La Città. Naast al het bordspellengeweld was er ook gelegenheid om computerspelletjes en met miniaturen te spelen, zodat het een heel gevarieerde beurs werd.

Al met al was er voor iedereen wat te beleven, was het gezellig druk en de sfeer erg goed. Alle speeltafels waren wel voortdurend vol (het leek Spiel wel), dus wellicht is het weer tijd voor een uitbreiding van het Spektakel. Wij zijn er volgend jaar in ieder geval wel weer bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *