Rozenkoning

Geplaatst door

2 spelers
Auteur: Dirk Henn
Uitgever: White Goblin Games (1999)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4.5]

Het spel …

Na het succes van het Kolonisten kaartspel en Caesar & Cleopatra, brengt 999 Games steeds meer tweepersoonsspellen uit in een Nederlandse vertaling. Rozenkoning is een van deze spellen die het afgelopen jaar gepresenteerd werden, en is naar mijn bescheiden mening met Kahuna het fraaist vormgegeven in de serie. Behalve het speelbord bevat de doos enkele speelkaarten en meer dan vijftig houten schijfjes, aan weerszijden bedrukt met een rode en een witte roos.

Naast de schitterende vormgeving heeft Rozenkoning meer met Kahuna gemeen. Ook hier speel je kaarten uit, om op het bord een grotere invloed te krijgen. De spelers krijgen aan het begin van het spel vijf machtkaarten, die ze open neer moeten leggen. Met de machtkaarten wordt een gele kroon op het bord verplaatst. Op de machtkaarten staat afgebeeld in welke richting de kroon bewogen moet worden, en hoeveel vakjes. Op het vakje van bestemming, dat leeg moet zijn, wordt dan een schijfje met het symbool van die speler naar boven geplaatst. Als je een heldenkaart uitspeelt, mag de kroon wel op een (vijandige) schijf geplaatst worden. Deze schijf wordt dan omgedraaid, waardoor je eigen symbool boven komt. Bij het begin krijgt ieder vier heldenkaarten, die maar één keer ingezet mogen worden.

Als je minder dan vijf kaarten hebt, mag je passen en een nieuwe kaart pakken. Zijn de machtkaarten op, dan worden ze geschud en in een nieuwe stapel gelegd. Je bent echter verplicht een actie uit te voeren. Als je dus geen nieuwe kaart mag trekken, en je kunt de kroon alleen verplaatsen door het gebruik van een heldenkaartje, dan ben je verplicht dat te doen. Heldenkaartjes zijn erg kostbaar, dus dit kun je beter voorkomen.

rozenkoning
het spelmateriaal

Zodra alle schijfjes op zijn, of geen van beide spelers nog iets kan doen, eindigt het spel en worden de punten geteld. Voor iedere aaneengesloten verzameling schijven met je eigen symbool krijg je een aantal punten gelijk aan het kwadraat van het aantal schijven dat zich daar bevindt. Het is dus belangrijk om zo groot mogelijke aaneengesloten gebieden te maken. Een groot gebied is meer waard dan veel kleine, zelfs als die kleinere gecombineerd meer schijven bevatten dan de grote.

… en de waardering

Rozenkoning is een tactisch legspel, waar het geluk door middel van het trekken van de machtkaarten zeker een rol speelt. Aan de andere kant kun je zien welke machtkaarten de tegenstander heeft, en daar rekening mee houden, waardoor het wel mogelijk is enige planning te maken. Maar omdat de kroon voordurend over het bord zwerft, kan een zorgvuldig opgebouwde regio ineens in tweeën gesplitst worden. Al met al een simpel en kort spel, dat leuk is om af en toe te spelen.

Een erg grappig en mooi spelletje. Het bevat een goede mengeling van geluk en tactiek. Het is niet zo kort dat winst of verlies niets uitmaakt, en er zit zelfs een speelbord(je) bij. Dit verhoogt het gevoel dat je met een echt spel voor twee personen bezig bent.

Rozenkoning is een in essentie abstract spelletje in de categorie simpele regels, moeilijk keuzes. Ik houd wel van dit soort overzichtelijk spellen waar je je helemaal kan focussen op het spel in plaats van op de kleine regeltjes waar je rattenstreken mee uit kan halen. Het speelt lekker vlot weg en ziet er nog leuk uit ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *