Ceasar & Cleopatra

Geplaatst door

2 spelers
30-40 minuten
Auteur: Wolfgang Lüdtke
Uitgever: 999 Games (1997)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 3.8]

Het spel …

Na het succes van het Kolonisten-kaartspel kwam uitgever Kosmos er achter dat er grote belangstelling bestaat voor tweepersoons spellen. Caesar en Cleopatra is het tweede spel in deze serie. In dit spel draait alles om macht. Wie krijgt de meeste invloed op de Romeinse patriciërs? Wordt het Caesar of zijn minnares/concurrente Cleopatra?

Beide kemphanen proberen de vijf patriciërgroepen te beïnvloeden door er afgezanten heen te sturen. Dit gebeurt in de vorm van invloedskaarten, die bij een groep worden neergelegd. Wie meer, of machtigere vertegenwoordigers heeft, zal een stem van die groep patriciërs krijgen. Romeinen zijn echter wispelturig, je weet nooit welke groep zijn stem zal gaan uitbrengen. Natuurlijk doen beide partijen er alles aan om de macht van de ander te ondermijnen. Achterbakse praktijken zoals spionage en dolksteken in de rug zijn dan ook aan de orde van de dag. Alles is veroorloofd in de oorlog en de liefde. En liefde is er ook. Op sommige dagen is er geen stemming omdat Caesar en Cleo druk bezig zijn met een orgie. Ondanks dat zullen de patriciërs toch een eindoordeel moeten vellen, en bepalen wie van de twee over Egypte zal heersen.

… en de waardering

Caesar en Cleopatra is een erg verzorgd spel. De kaarten hebben een sierlijke langwerpige vorm, en de tekeningen zijn mooi. Leuk detail in de Nederlandse versie is de patriciër Wilhelmus Coccus, die inderdaad verdacht veel lijkt op…… Het spel is snel te spelen, en je hebt er niet veel ruimte voor nodig. Ideaal om mee te nemen op vakantie. Niet iets om dagelijks te spelen, daarvoor zit er toch te weinig uitdaging in het spel. Wel erg leuk voor af en toe even samen een spelletje doen. Zijn drie pionnen meer dan waard.

Dit spel heeft meer dan je op het eerste gezicht denkt. Als je het een beetje door hebt, mag je de volgorde van de actiekaarten zelf bepalen, en extra tactiek aan het spel toevoegen. Belangrijk is in de gaten te houden wat de tegenstander van plan is, om die op de juiste momenten dwars te zitten. Leuk, snel en een hoge wederspeelbaarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *