Express Monopoly Kaartspel

Geplaatst door

2-4 spelers
15 minuten
Uitgever: Hasbro (1993)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Je hebt zes puzzelstukjes en een pakje kaarten in een doosje. De puzzelstukjes blijken samen een klein monopolybord te vormen. Met de kaarten moet je proberen een stad compleet te krijgen, het is een soort kwartetten dus. Iedere speler begint met vijf kaarten. Tijdens je beurt moet je één kaart naast het bord leggen, bij de stad waar de kaart bij hoort. Daarna pak je weer een nieuwe kaart van de stapel. Kaarten die vaker voorkomen, zoals kans of algemeen fonds, mogen bij iedere stad worden neergelegd waar zo’n vakje in voorkomt. De kaarten waarmee je een medespeler mag bestelen mogen ook tijdens je beurt gebruikt worden. Pas als je een stad compleet kunt maken, mag je meerdere kaarten in één beurt opleggen. Het kwartet leg je bij jezelf neer. Je mag een algemeen fonds of kanskaart bij een andere, nog niet complete, stad weghalen om een kwartet te maken. Net als bij het echte Monopoly zijn bepaalde straten meer waard dan andere. Een kwartet van de Kalverstraat levert dan ook de meeste punten op. De vier hoekpunten en de stations zijn ook kwartetten. Er zijn bonuspunten te verdienen door een complete zijde van het bord in je bezit te hebben. Alle kaarten worden uitgespeeld, en daarna worden de punten van de kwartetten geteld. Je kunt er voor kiezen om één potje te spelen, maar je kunt ook doorspelen tot de eerste speler vijftig punten heeft bereikt.

… en de waardering

Dit is een van de talloze varianten op het bekende spel, maar heeft er eigenlijk niets mee te maken. Het doet aan kwartetten denken, maar het is veel minder leuk dan dat. Eén keer spelen was voor mij genoeg.

Dit Monopoly Kaartspel ziet er wel schattig uit, maar is eigenlijk niet meer dan een luxe kwartetuitvoering. Best een leuke variant voor kinderen. Aan het eind van het spel ben je nog steeds verplicht om een kaart op te leggen, en ben je op die manier vaak genoodzaakt om een kwartet weg te geven. De enige tactiek die ik kan bedenken, is de ‘duurste’ kaarten voor het laatst bewaren en hopen dat het net goed uitkomt, en jij de kwartetten binnensleept. Is er geen mini Monopolygeld te koop? Dan kan ik het bordje nog ergens voor gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *