Scotland Yard

Geplaatst door

3-6 spelers
45 minuten
Uitgever: Ravensburger (1987)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 6 Gemiddelde: 3.7]

Het spel …

In het hartje van de grote metropool Londen, krioelt het van het verkeer. Taxi’s, metro’s en dubbeldeksbussen vervoeren passagiers naar alle mogelijke plaatsen in het centrum. Een ideale plaats om detectives van je af te schudden. Zelfs speurneuzen van Scotland Yard moeten van goede huize komen willen ze je in dit labyrinth kunnen vinden.

Eén speler is Mr. X, een spion op de vlucht voor de detectives van Scotland Yard, dat zijn de andere spelers. Het centrum van Londen is verdeeld in 199 verkeersknooppunten. Aan de kleuren van deze plaatsen is te zien welke vervoersmiddelen hier stoppen. Iedere beurt mogen alle spelers één halte verplaatsen. Mister X heeft een onbeperkt aantal kaartjes van alle soorten. De detectives zijn daarin beperkt, als hun underground kaartjes op zijn, kunnen ze dus niet meer met de ondergrondse reizen. Mr. X heeft de beperking dat hij zich af en toe moet laten zien, om vervolgens weer in het verkeer onder te duiken. Ook moet hij iedere beurt bekend maken met welk vervoermiddel hij gaat reizen. Op deze manier kunnen de detectives bepaalde routes uitsluiten en gezamenlijk proberen Mr. X in te sluiten, en te vangen. Als dit ze echter niet binnen 24 beurten lukt, zijn ze Mr. X voorgoed kwijtgeraakt.

scotland yard
Mr. X duikt weer op!

… en de waardering

Het spelconcept vind ik erg origineel, en goed uitgedacht. Ondanks dat er op de doos staat dat het een spel van drie tot zes spelers is, vind ik Scotland Yard het leukste met z’n tweeën. De één speelt Mr. X, de ander vier detectives. Zelfs dan is Mr. X nog steeds leuker dan detectives, laat staan als je maar één van de vele detectives bent. Als je in je eentje Mr. X hebt gevangen geeft dat ook veel meer voldoening.

Scotland Yard is een leuk denkspel, vrij van toeval. Het speelt het beste met vier detectives, maar het maakt niet zoveel uit door hoeveel spelers die beheerd worden. Daarom bij uitstek geschikt voor twee spelers, al mis je dan wel de hevige discussies tussen de detectives over de plaats waar zij vermoeden dat Mr. X is heen gegaan. Erg leuk als je dan Mr. X bent.

Voor wie geen genoeg van Scotland Yard kan krijgen, is er nu ook de opvolger N.Y. Chase, dat zich in New York afspeelt. Daarnaast heeft 999 Games Spokenjacht uitgebracht, dat hetzelfde spelidee heeft, maar anders wordt ingevuld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *