Monopoly

Geplaatst door

2-8 spelers
90-120 minuten
Auteur: Charles Darrow
Uitgever: Parker (1935)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 6 Gemiddelde: 2.3]

Het spel …

Monopoly heeft eigenlijk geen beschrijving of recensie nodig. Het kan met recht het bekendste bordspel ooit genoemd worden, en is na 65 jaar onverminderd populair. Vele spellen zijn hierop gebaseerd, en er zijn talloze varianten van het spel zelf verschenen. Met andere woorden: Monopoly is een Klassieker met een hoofdletter K, en die hoort op iedere spellensite thuis.

monopoly
een hotel? dat wordt betalen!

Ondanks dat er veel varianten en huisregels zijn, zijn de basisregels bij iedereen eigenlijk hetzelfde: gooi de dobbelstenen en koop de straten en andere onroerende zaken waar je op terechtkomt. Daarbij moet je geluk hebben dat je de goede straten kunt kopen (Utrecht en de stations; vergeet Rotterdam en Amsterdam) en dat je die van de tegenstanders weet te ontwijken. Helaas zijn het de dobbelstenen die het spel dicteren; zelf heb je bar weinig invloed op het verloop van het spel. Dan kom ik direct bij…

… en de waardering

Wie heeft er nou niet als kind weekenden lang Monopoly zitten spelen? Helaas weet dus ook iedereen dat de oranje straat bijna een verzekering van de winst is. Ik kon er echter geen genoeg van krijgen, daarom dus toch..

Vroeger was het een feest als ik liefhebbers van Monopoly kon vinden. Inmiddels weet ik beter. De dobbelsteen bepaalt wie er wint in dit spel en voor zo’n hoge geluksfactor, duurt het spel véél en véél te lang. Helaas zijn er nog heel veel mensen die Monopoly leuk vinden, gezien de gigantische hoeveelheid soorten die op de markt komen (Rotterdam, Fryslân, Elvis, Disney en ga zo nog maar even door).

Als kind was Monopoly mijn favoriete spel. Zelf had ik het niet, maar als ik bij neefjes en nichtjes of vriendjes was, wilde ik het altijd spelen. Tegen de tijd dat ik het zelf had, was ik er eigenlijk op uitgekeken, en kwamen andere spellen in het zicht, zoals Risk, nog zo’n klassieker. Voor kinderen is Monopoly een goede opstap naar ingewikkelder spellen; je hebt het idee dat je allemaal belangrijke keuzes moet maken, maar uiteindelijk beslist het geluk. Charmant voor een eenvoudig kinderspelletje, maar als spel voor volwassenen verliest het iedere aantrekkingskracht. Als alle spelers eenmaal doorhebben welke straten de beste zijn (en dat kan een kind met redelijk wat Monopoly ervaring je wel vertellen), verdwijnt iedere vorm van tactiek uit het spel. Als het niet zo’n klassieker was, zou ik het één pion geven. Maar blijkbaar zijn er nog steeds miljoenen mensen voor wie Monopoly het ultieme spel is, dus zal het wel meer in zich hebben dan ik er in zie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *