2 spelers
5-10 minuten
Auteur: Alex Randolph
Uitgever:
Drei Magier Spiele
(1996)
Het spel …
Alex Randolph is bij dit tactische legspel duidelijk geïnspireerd door zijn woonplaats Venetië. Niet alleen de naam en het thema komen hier vandaan, ook het materiaal waarvan het spel gemaakt is, Venetiaans algenpapier, vindt hier zijn oorsprong. Het principe van het spel is heel simpel. Je hebt zestien kartonnen tegels met ieder aan de ene zijde een recht stuk kanaal en aan de andere zijde een waterloop met een haakse bocht. De tegels hoeven dus niet geschud te worden, ze zijn alle gelijk.
Het is de bedoeling om deze tegels tot één gesloten water te krijgen, zodat de boten rondjes kunnen varen. Per beurt mag je kiezen of je één, twee of drie tegels aanlegt. Enige voorwaarde is dat deze drie tegels aan elkaar moeten grenzen. De speler die het circuit compleet maakt is de winnaar. Als je denkt dat het met de resterende tegels niet meer mogelijk is om een gesloten geheel te maken dan roep je: “onmogelijk”. De andere speler mag dan nog proberen of het lukt en de winst behalen.
… en de waardering
Ondanks de verbluffende eenvoud van dit spel, biedt het toch een behoorlijke portie denkwerk. Tegen het einde van het spel, als de tegels bijna op zijn en het spannend begint te worden, ontaardt een potje Venice Connection vaak in een gezamenlijke zoektocht naar de mogelijkheden. Het lijkt dan bijna een overleg spel. Bij dit spelletje is dat helemaal niet erg, en zelfs wel leuk om de voorgaande zetten te analyseren. Het spel ziet er zo mooi uit, dat ik het puur op het uiterlijk heb gekocht. Gelukkig bleek het geen mooie huls met weinig inhoud.
Dit is een denkspel zoals ik ze graag zie: eenvoudig van opzet, snel te spelen, maar toch met een behoorlijke diepgang. Wat dat betreft komt het wel wat overeen met Cathedral, dat er net als Venice Connection ook sober doch zeer fraai uitziet. Het is goed uitgedacht; naarmate je het vaker speelt, zul je meer vooruit denken over je zetten, zonder dat het een lang spel hoeft te worden.