2-6 spelers
20-30 minuten
Auteur: Richard Borg
Uitgever:
Asmodée
(2009)
Het spel …
Dit Peruaanse dobbelspel werd al door de inca’s gespeeld, en is nog steeds erg populair. Het is eigenlijk hetzelfde spel als het Duitse Bluff van uitgever FX, maar Perudo blijft qua uitvoering dichter bij het originele spel. Iedere speler krijgt een fel gekleurde beker met daarop allemaal inca versieringen. In dezelfde kleur krijgt iedereen vijf dobbelstenen, met op vijf zijden de waarden twee tot en met zes en op één zijde staat een indianenhoofd afgebeeld. Het grote schudden, op de tafel beuken en bluffen kan beginnen.
De eerste speler kijkt onder zijn beker en doet een bod. De speler moet inschatten hoeveel er van een bepaald getal door alle spelers samen gegooid is. Dobbelstenen waar een indianenhoofd opstaat, nemen altijd de waarde aan van het geboden getal. Stel dat het eerste bod negen vieren is. De volgende speler moet één van beide getallen verhogen, of het bod niet geloven en de bekers omhoog laten trekken. De speler die geen gelijk heeft, verliest een steen en moet deze wegleggen.
Als de speler het bod verhoogt tot bijvoorbeeld negen zessen, is het de beurt aan de volgende speler om een keus te maken tussen verhogen of niet geloven. Het gaat altijd net zo lang rond, tot iemand het niet gelooft. Op het moment dat er een speler is die nog maar één steen over heeft, tellen de indianen niet meer mee als jokers. Opletten dus, begin nu niet te hoog met bieden. Als een speler alle stenen verloren heeft, is deze uitgeschakeld. De speler die als laatste nog stenen over heeft is de winnaar.
… en de waardering
Perudo ziet er erg mooi en vrolijk uit. Het is makkelijk te leren, je kunt er flink wat energie bij kwijtraken, en geeft veel speelplezier. Een ideaal spel om te spelen met een groepje mensen dat een bordspel te zwaar of te lang vind. Voor een potje Perudo is tot nu toe iedereen wel te porren.
Een spel dat thuishoort in de categorie luchtig en snel te spelen. Je moet het eigenlijk met minstens vier spelers doen, anders is het minder leuk. Leuk om tussendoor te doen, en door het handige formaat (een stoffen zak waarin alle beker opgestapeld kunnen worden) prima geschikt als reisspel. Als je tenminste voldoende spelers hebt. Voor de liefhebbers van snelle blufspelletjes.