Cathedral

Geplaatst door

2 spelers
15 minuten
Auteur: Robert Moore
Uitgever: Family Games (1978)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Cathedral komt in verschillende uitvoeringen. Mijn exemplaar is van massief hout, en was derhalve erg prijzig. Daar staat tegenover dat ik eindelijk eens een spel heb, dat het ook als huisdecoratie goed doet (zonder dat de katten de speelstukken kwijt kunnen maken). Het spel bestaat uit een houten bord van tien bij tien vakjes, omgeven door een verhoging, die de stadsmuur voorstelt, compleet met hoektorens. Beide spelers beschikken over dertien verschillende speelstukken, die gebouwen representeren. Op wat spiegelbeelden na hebben beide spelers dezelfde stukken. Daarnaast is er nog een neutraal stuk, de kathedraal.

De speler die begint, zet de kathedraal op het bord. Daarna plaatsen de spelers om beurten een eigen gebouw. Het is daarbij de bedoeling om zoveel mogelijk stukken kwijt te raken, en dit bij de tegenstander te verhinderen. De manier om dit te bereiken is het claimen van gedeeltes van het bord. Als je een gebied met behulp van je gebouwen af weet te schermen van de rest, mag je tegenstander daar niets meer plaatsen. De stadsmuur telt daarbij als grens, de kathedraal echter niet. Ook kun je proberen een enkel gebouw van de tegenstander te isoleren. Lukt dit, dan mag je dat stuk van het bord verwijderen, en moet je tegenstander opnieuw proberen het te plaatsen. Dit isoleren geldt ook voor de kathedraal, die dan echter definitief buiten het bord blijft. Als je er in slaagt een stuk van de tegenstander te isoleren, heb je zo goed als gewonnen. Kijk hier dus erg voor uit!

Het spel eindigt als geen van beide spelers nog een stuk kan plaatsen. Winnaar is degene die de minste vakjes nodig zou hebben om de overgebleven gebouwen te plaatsen.

… en de waardering

Afgezien van de prachtige uitvoering, is Cathedral ook bijzonder leuk om te spelen. Het duurt erg kort, zodat je makkelijk een paar partijtjes kunt spelen. Omdat degene die de kathedraal moet plaatsen iets in het nadeel is, kun je het beste een even aantal potjes spelen, waarbij je om beurten de kathedraal plaatst. Degene die over de gecombineerde partijen in totaal de minste gebouwen over heeft, wint dan.

Erg mooi als decoratie spel, maar zeker ook leuk om te spelen. Omdat de speelduur zo kort is, is het handig om dit spel altijd klaar te hebben staan. Het gaat niet echt om het winnen, maar om even samen bezig te zijn. Echt een spelletje voor tussendoor.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *