Squod

Geplaatst door

2-4 spelers
10-20 minuten
Uitgever: Goliath (1992)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel …

Wie kent het principe van ‘steen, schaar, papier’ niet als er getosst moet worden? Tegelijkertijd haal je je hand achter je rug vandaan en houd je hem in een vuist (steen), plat (papier) of maakt knippende bewegingen met je vingers(schaar). De steen is sterker dan de schaar, want maakt deze bot. De schaar is op haar beurt weer sterker dan het papier. Het papier kan een steen omwikkelen en wint het dus van de vuist. De makers van Squod hebben deze cirkelvormige rangorde gebruikt om er een er een schaakachtig spel van te maken. Er is in Squod echter geen ‘hoogste’ of ‘laagste’ stuk: elk stuk kan een ander stuk slaan en wordt zelf door een derde stuk geslagen.

squod
papier, steen en schaar

Het spel kan met twee of met vier personen gespeeld worden. Het bord wordt hierop aangepast. Bij twee spelers heeft het bord een hoek van 90 graden. Bij vier spelers zijn er twee teams die op een kruisvormig bord de strijd met elkaar aangaan. De bedoeling van het spel is om in de middencirkel schaar, steen en papier naast of onder elkaar te krijgen. In de cirkel maken de stukken pas hun identiteit kenbaar, op de drie rijen voor de cirkel zijn de stukken nog onbekend. Binnen de cirkel mogen sterkere stukken hun zwakkere broeders slaan. Vanaf de derde rij, de squodrij, mag men een stuk dat op de Squodrij van een tegenstander staat aanvallen. Aangezien beide stukken nog onbekend zijn, kan het zijn dat de aanvaller zijn stuk verliest. Het winnende stuk mag op het imaginaire snijpunt van de beide stukken plaatsnemen. Deze zet is karakteristiek voor het spel en heet dan ook de Squodzet.

… en de waardering

Het spel heeft drie elementen van klassieke spelletjes in zich verenigd. Het slaan van stukken doet aan schaken denken, de manier om het spel te winnen aan vier op een rij en het bespringen van onbekende stukken aan stratego. Je moet van strategische spelletjes houden om Squod leuk te vinden. Nu is dat niet mijn favoriete speltype, maar er is zelfs een Squod-competitie, dus de strategieliefhebbers kan het wel bekoren. Je krijgt veel waar voor je geld, een mooie doos met stevig abstract vormgegeven spelmateriaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *