Robin Hood

Geplaatst door

3-6 spelers
30-45 minuten
Auteur: Klaus Palesch
Uitgever: Amigo Spiele (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Amigo is een uitgever die zich voornamelijk concentreert op kaartspelletjes. De twee populairste kaartspelletjes die ze hebben uitgegeven zijn 6nimmt! en Bohnanza. Robin Hood zit in een soortgelijk doosje en is gemaakt door Klaus Palesch, die ook al Fossil op zijn naam heeft staan. Ook in dit spel is de essentie weer het maken van verzamelingen.

Op tafel liggen twee stapels kaarten. De ene stapel is gesloten, en bevat drie kleuren kaarten (rood, geel en blauw) met de nummers één tot en met negen. Van iedere kleur zijn vier complete sets aanwezig. De andere stapel is beduidend kleiner en bevat geldkaarten met de waarden drie en zes. Iedere speler krijgt negen kaarten in de hand. Er worden drie kaarten van de gesloten stapel open neergelegd. De speler die aan de beurt is mag kiezen of er één of twee kaarten gepakt worden. Bij het pakken van twee kaarten is de speler verplicht minstens één actie uit te voeren, bij één kaart is dit optioneel.

Er zijn drie soorten acties, men mag meerdere acties per beurt uitvoeren. Als een speler een setje van drie opvolgende kaarten in dezelfde kleur uitspeelt, bijvoorbeeld een gele drie, vier en vijf, dan mag de hoogste kaart (in dit geval de vijf) naast de speler gelegd worden en die tellen als punten. Daarnaast mag de speler een geldkaart met waarde drie pakken. Dit is zolang de voorraad strekt, en dat is niet zo lang. De andere twee acties zijn bedoeld om een uitgespeelde kaart van een medespeler te stelen. Geldkaarten zijn veilig en kunnen niet afgepakt worden. Hiervoor dienen drie kaarten met dezelfde waarde uitgespeeld te worden. Ze mogen niet alle drie van dezelfde kleur zijn. Bij twee verschillende kleuren kan het slachtoffer de diefstal nog voorkomen door een kaart met hetzelfde getal uit zijn hand te tonen. Bij drie verschillende kleuren mag de kaart meteen ingepikt worden. Om te voorkomen dat er steeds bij dezelfde speler gestolen wordt krijgt de laatst bestolene jonkvrouwe Marian om bescherming te bieden. Zolang deze kaart in je bezit is, mag er niets van je afgepakt worden. Er is nog een andere manier om je kaarten veilig te stellen. Als je drie kaarten van dezelfde kleur hebt verzameld, dan is ook dit setje veilig voor dieven. De stapel getalkaarten wordt twee keer opgemaakt, daarna worden de punten geteld en de winst bekend.

… en de waardering

Weer een spel waar het thema totaal niets met het spel te maken heeft. Er staan bij alle kleuren leuke symbooltjes in Robin Hood stijl, maar die hebben verder totaal geen betekenis. Dit en het spelconcept doen een beetje aan het kaartspel Vampir denken. Bij drie en vier spelers raad ik aan jonkvrouw Marian uit het spel te laten, omdat anders de keuzevrijheid in het stelen wel erg beperkt is. Bij meer spelers is ze zeker een aanwinst. Ook is de duur van het spel te lang. Het kabbelt maar voort. Zeker bij drie en vier spelers is leuker om de stapel slechts één maal op te maken. Er zijn namelijk erg weinig geldkaarten in het spel, en daardoor wordt het al snel een kwestie van jatten en terug jatten. Zelf een verzameling aanleggen is dan weinig lucratief meer. Je bent compleet afhankelijk van de kaarten die open gelegd worden. Met meerdere spelers is Robin Hood nog wel aardig, maar voor drie en vier spelers is het gewoon te suf om plezier aan te beleven.

De charme van veel kaartspelletjes is dat ze ondanks hun korte duur veel speelplezier opleveren zonder veel diepgang. Als een spel langer duurt, wil je ook wat meer diepgang, maar dat is met Robin Hood zeker niet het geval. Je hebt eigenlijk geen invloed op de kaarten die je krijgt en dus op de acties die je kunt doen. Vooral als de stapel geldkaarten op is sleept het spel zich voort, en moet je er eigenlijk niet aan denken om de stapel met schatkaarten nóg een keer op te maken. Misschien is het leuk met vijf of zes spelers. Met minder kan ik er geen enthousiasme voor opbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *