Boonanza

Geplaatst door

3-5 spelers
45 minuten
Auteur: Uwe Rosenberg
Uitgever: 999 Games (1997)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 8 Gemiddelde: 3.8]

Het spel …

Boonanza is een van de grootste kaartspelhits van de afgelopen tien jaar. Toch heeft het vijf jaar geduurd voor 999 Games het uiteindelijk in Nederland uitbracht. Het is de moeite van het wachten waard geweest, want Boonanza is een bijzonder leuk kaartspelletje.

Dit kaartspel heeft niets met de (bijna) gelijknamige televisieserie te maken, maar alles met bonen. Iedere speler is een bonenkweker die zo veel mogelijk van dezelfde soort bonen probeert te verzamelen, om op die manier het meeste goud te verdienen. Iedere bonenboer heeft aan het begin van het spel twee bonenveldjes, en kan dus twee verschillende soorten bonen verbouwen. Alle spelers krijgen in het begin vijf kaarten in handen.

Bij Boonanza is de volgorde van die kaarten erg belangrijk. Daar mag namelijk niet in gewisseld worden. De kweker die aan de beurt is moet zijn eerste kaart op leggen, en mag de tweede kaart opleggen. Op die kaarten staan verschillende bonen. Dit kunnen erg rare bonen zijn zoals bijvoorbeeld blauwe bonen, kogels dus. Op de kaart staat aangegeven hoe vaak die boonsoort in het spel voor komt. Hoe vaker een kaart voorkomt, hoe meer je er van moet verzamelen om een goudstuk te verdienen.

Nadat de actieve speler één of twee kaarten heeft opgelegd, worden er twee kaarten open gelegd. De speler mag deze bonen zelf houden of met medespelers ruilen voor bonen die beter in de eigen verzameling passen. Lukt een ruil niet, dan moet de boer een bestaande verzameling inleveren, en de nieuwe kaart op zijn bonenveldje leggen. Als de boer genoeg verzameld heeft worden er goudstukken verdiend, anders verdwijnen de bonen voor niets op de stapel. Het is dus zaak om goed te ruilen en verzamelingen te maken die geld op leveren! Aan het eind van de beurt moet de speler drie nieuwe kaarten trekken en achteraan sluiten bij de andere kaarten in de hand. De volgorde mag nog steeds niet veranderd worden.

Voor drie goudstukken kan een speler een derde bonenveldje kopen. Zo kunnen er drie soorten bonen gekweekt worden. Het is gebleken dat dit tot vier spelers lucratief is, maar met vijf of meer spelers niet meer. De beste bonenkweker is de speler die na drie rondes de meeste goudstukken verzameld heeft.

… en de waardering

Boonanza is een ideaal reisspelletje. Er staan amper teksten op, en is daarom met allerlei nationaliteiten te spelen. De regels zijn ook eenvoudig, dus dat scheelt ook weer. Officieel is het een spel voor maximaal vijf spelers, maar aangezien er zes extra bonenveldjes zijn is het ook prima met dat aantal te spelen. En wat nou ook zo leuk is, is het positieve gevoel wat iedereen aan dit spelletje overhoudt. Waar bij andere spelletjes alle spelers elkaar naar het leven staan, worden hier gratis bonen weggegeven. Dit kan zijn om geen verzameling van jezelf in te hoeven leveren, of om een kaart vooraan in je hand kwijt te raken. Het is hierdoor een erg ontspannen spel, leuk voor tussendoor of als avondsluiting.

Boonanza is een spel waar mensen meteen naar gaan kijken als je het op tafel legt. De vrolijke afbeeldingen van bonen maken schijnbaar nieuwsgierig. Het spel maakt de belofte wat mij betreft waar. Vooral de ruilfase is het spel voegt veel aan het speelplezier toe omdat iedereen in deze fase betrokken is met wat er op tafel gebeurt. Het spel biedt mij niet genoeg diepgang om het vier pionnen te geven, maar de drie pionnen die ik wil geven, mogen van mij een gouden randje krijgen vanwege de sfeer die tijdens het spelen van Boonanza ontstaat.

Een erg grappig spelletje, dat lekker snel wegspeelt. In Duitsland zeer succesvol, zodat er al enkele uitbreidingen zijn verschenen, en afgeleide spellen. De uitbreiding La Isla Bohnita schijnt echter niet zo geslaagd te zijn, dus kun je het beter bij het basisspel houden (eventueel aangevuld met de uitbreiding voor zes of zeven spelers). Eigenlijk iedereen vindt dit een leuk spel, dus ik kan het spel van harte aanraden, zeker nu ook de Duitse taal geen barrière meer hoeft te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *