Fossil

Geplaatst door

2-6 spelers
20-30 minuten
Auteur: Klaus Palesch
Uitgever: Goldsieber (1998)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Memory voor volwassenen, dat idee krijg je als je het spel voor het eerst ziet. Allemaal kleine kaartjes met daarop een tekening van welke soort ze zijn. Visjes, kronkels, rondjes, spermacellen, paddo’s, klavertjes en apenstaartjes, sterren, halvemaantjes, of hoe je ze maar wilt betitelen. Het bord is een bodemkaart waar links een scorekolom staat, en over de rest van de kaart een raster is neergelegd. Op al die vlakjes moeten de kaartjes willekeurig worden neergelegd, met de plaatjes naar boven, toch geen memory dus.

De negen soorten symbolen hebben ieder negen kaartjes (één met drie symbolen erop, twee met twee en zes kaarten met één symbool) en vormen samen het plaatje van een fossiel. Als je denkt dat je een puzzel compleet moet maken heb je het mis. Die puzzel lijkt heel leuk maar er gebeurd verder niets mee. Met dat hele grondstof/fossiel gebeuren niet trouwens, het lijkt allemaal een beetje te gezocht.

Ze hadden het beter abstract kunnen houden, negen soorten waar je zoveel mogelijk van moet verzamelen. Want als tactisch spelletje heeft Fossil wel wat te bieden. Twee stenen worden op de kaartjes gelegd. Je mag één steen keizen om een kaart mee te pakken. De hoeveelheid andere kaarten die je daarbij passeert zijn de kosten die je voor dat kaartje betaalt.

fossil
hoe krijg je hier een fossiel compleet?

Als de laatste kaart van een verzameling van het bord wordt gehaald, wordt die soort geteld. De telling zit ingenieus in elkaar. Je telt het aantal symbooltjes op de kaartjes bij elkaar op en vermenigvuldigt dat getal met het aantal kaartjes wat je van dat symbool hebt. Dat zijn de punten die je verdient. De speler die de laatste kaart pakt mag één kaart ruilen met een medespeler. Dit kan leuke voordelen opleveren. Het spel is afgelopen als beide stenen niet meer kunnen bewegen. Alle spelers tellen hun resterende kaartjes, en de speler met de hoogste score is de winnaar.

… en de waardering

Fossil is een leuk kort tactisch spelletje. Het is jammer dat de maker de spelers zo onnozel inschat. Zo krijgt iedere speler een gekleurd kaartje om te onthouden met welke kleur hij/zij speelt. Als de score boven de honderd komt krijg je een kaartje met het getal honderd er op. Want anders zouden we kunnen vergeten dat we geen 14 maar 114 punten hebben. Laat die kaartjes gewoon in de doos liggen en waardeer Fossil om de inhoudelijke kwaliteiten, die het spel zeker heeft.

Na een keer spelen was me nog niet duidelijk wat de beste tactiek is bij Fossil. Specialisatie kan in ieder geval geen kwaad, maar ik vraag me af of het veel punten waard is om met een steen een bepaald stuk te pakken. Het zou sneu zijn als andere spelers daardoor heel goedkoop dure stukken kunnen bemachtigen. Zeker voor herspelen vatbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *