Take 5!

Geplaatst door

2-10 spelers
20-30 minuten
Auteur: Wolfgang Kramer
Uitgever: Amigo (1994)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 4.3]

Het spel …

Bij dit spel is het niet een kwestie van winnen, maar van niet verliezen. Het bestaat uit 104 kaarten, jawel nummer 1 tot en met nummer 104. Iedere speler begint met 10 kaarten in de hand. Op tafel worden vier kaarten neergelegd. Alle spelers moeten een kaart uitzoeken en gesloten voor zich neerleggen. Tegelijkertijd worden deze kaarten omgedraaid. De speler met de kaart die de laagste waarde heeft mag beginnen. De speler moet deze kaart achter één van de vier kaarten op tafel leggen. De kaart van de speler moet altijd hoger zijn dan de kaart op tafel. Zijn alle vier kaarten hoger dan de opgegooide kaart, dan moet de speler één rijtje uitkiezen en als strafpunten nemen. De opgegooide kaart van deze speler wordt de eerste kaart van een nieuw rijtje.

Zo groeien de vier rijtjes langzaam maar zeker, en wordt het steeds moeilijker om een kaart op te gooien. Want, het spel het niet voor niks Take5!. Er mogen maar vijf kaarten in een rijtje liggen. De speler die de zesde kaart opgooit, is de pineut en moet de eerste vijf kaarten pakken. Deze kaarten worden de strafpunten van deze speler. Op iedere kaart staan namelijk koeienkoppen getekend. De meeste kaarten zijn wit en hebben één koeienkop, maar er zijn ook felgekleurde kaarten met twee, drie, vijf en zelfs één met zeven koeienkoppen! Van alle kaarten die je krijgt tellen de koeienkoppen als strafpunten. De speler die als eerste zesenzestig koppen verzameld heeft is de domste koe en heeft dus verloren.

… en de waardering

Dit spel heeft alles wat je van een kaartspel mag verwachten. Het is snel, makkelijk te leren en met veel mensen te spelen. Het is een klein stevig doosje, dus handig mee te nemen op reis. Je kunt je medespelers naar hartelust pesten, en soms is er gewoon sprake van domme pech. Het is vooral erg leuk om een lage kaart te bewaren voor een moeilijk moment, zodat je dan een rij waar andere mensen op gegokt hebben, laat verdwijnen, zodat ze dan een andere, volle rij moeten pakken!! Leuk als afsluiter van een spelletjes avond, of leuk met mensen die niet echt van spelletjes houden maar af en toe een kort spelletje nog wel mee willen doen. Een echte aanrader.

Take 5! is de klassieker onder de korte kaartspelletjes. Maar weinig spelletjes blijven leuk met zowel weinig als met veel spelers, maar Take 5! flikt het hem. De kracht van het spel is de combinatie van eenvoudige regels en lastige keuzes. Soms weet je dat je een kaart veilig kan spelen, maar vaak hoop je maar dat er niet net nog een kaart voor de jouwe komt zodat jij een rijtje kaarten op moet pakken. Dit zorgt ervoor dat het spel spannend blijft tot het laatst.

Als je een snel, simpel en leuk kaartspelletje wilt spelen, is er nauwelijks een betere keus denkbaar dan Take 5! Het enige bezwaar dat ik eigenlijk tegen dit spel kon bedenken is dat de spelregels in het Duits waren, wat voor veel mensen reden genoeg is om het niet aan te schaffen. Inmiddels is het spel nu ook beschikbaar in het Nederlands, zodat het nu toegankelijk is voor iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *