Bagh Chhal (tijgers en geiten)

Geplaatst door

2 spelers
30 minuten

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Voor dit spel geen bekende auteur, uitgever met jaartal en prestigieuze prijzen. Het gaat hier om een spel dat al eeuwen meegaat en door vele miljoenen mensen gespeeld wordt. Het is een traditioneel Nepalees spelletje. Een houten kistje beslagen met een dun laagje koper en handgemaakte koperen speelstukken zorgen voor een authentiek oriëntaals uiterlijk. Bagh betekent ‘tijger’ en Chhal betekend ‘bewegen’. In Kathmandu zie je vele mannen het spel spelen in het straatbeeld, en het zal dan ook bij vele toeristen in de rugzak mee naar huis gereisd zijn, zoals bij mij.

Het spel bestaat uit een opklapbaar bord, dat tevens dienst doet als opbergdoos voor de speelstukken. Op het bord staat een vierkant afgebeeld met allemaal horizontale, verticale en schuine lijnen. Op deze manier zijn er 25 snijpunten op het bord ontstaan. De ene speler speelt met vier tijgers, zijn tegenstander met twintig geiten. De tijgers beginnen op de hoekpunten van het bord. Iedere beurt komt er een geit bij op het bord, totdat ze er allemaal op staan. De tijgers moeten proberen de geiten op te eten, door over ze heen te springen. Zet een geit dus nooit dicht bij een tijger met een leeg plekje achter zich. Het is zo hap, slik en weg. De geiten moeten dit voorkomen, en samen proberen de vier tijgers in te sluiten, onder het motto samen sta je sterk. Iedere speler mag per beurt één stap zetten met één van de eigen speelstukken. Als alle vier tijgers niet meer kunnen bewegen hebben de geiten gewonnen, de tijgers zijn niet meer in te sluiten als ze vijf of meer geiten verorberd hebben.

… en de waardering

Het is lastig om zo’n eeuwenoud volksspel te beoordelen op onze moderne eisen. Dit is een leuk denkspelletje voor twee personen, die gewoon even rustig iets willen spelen. En zoals zo vaak bij spelletjes die simpel lijken, er moet toch behoorlijk nagedacht worden. Als decoratief spelletje doet Bagh Chhal het ook erg goed. En dan is daar natuurlijk nog het nostalgische element met spelletjes die je van ver hebt gehaald. Ik heb het spel wel eens in Wereldwinkels zien liggen, dus ook voor thuisblijvers is er aan dit spel te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *