Die Siedler von Nürnberg

Geplaatst door

3-4 spelers
Vanaf 90 minuten
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: Kosmos (1999)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In het jaar 1999 bestond de stad Neurenberg 950 jaar. Om dit jubileum van deze handelsstad te vieren werd er een speciale editie gemaakt van het spel waarin handelen een belangrijke rol speelt: Kolonisten, of Siedler, zoals het in Duitsland heet. De Siedler von Nürnberg speelt zich in en rondom Neurenberg af. Het is een op zichzelf staand spel, en geen uitbreidingsset van het originele Siedler. In de doos zit als extra een boekje waarin de geschiedenis van de jubilerende stad beknopt uit de doeken wordt gedaan.

Maar wat zijn nu de verschillen met het ‘gewone’ Siedler, voor zover we daar nog van kunnen spreken met alle bestaande varianten. Dit spel heeft een vast bord, met daarop twee afdelingen. De ene helft van het bord is gereserveerd voor de stad, de andere helft voor de ommelanden. Verder valt meteen op dat er geen dobbelstenen aanwezig zijn. Het verkrijgen van grondstoffen wordt bepaald door kaartjes. Op deze kaartjes staan naast een getal ook andere gebeurtenissen aangegeven, zoals het voorbij komen van de roofridder of het heffen van tol.

Siedler von Nürnberg
een dubbel speelbord

De dorpen op het platteland leveren grondstoffen op, die in de stad weer worden uitgegeven. In de stad kunnen handwerkbedrijfjes worden opgericht die van grondstoffen producten kunnen maken, die op hun beurt weer geld opleveren. Door het platteland lopen vijf tolwegen. De speler met de meeste tolbalken (de vroegere straatjes) aan een weg mag tol heffen als een medespeler er een dorp aan heeft staan. Het bezit van een tolweg levert ook handelsvoordeel in de stad en aan het eind overwinningspunten op. Spelers kunnen ook helpen de stad te verdedigen door stukken stadsmuur of torens te kopen. Dit wordt gewaardeerd met prestigechips. Deze chips heb je nodig om in de raad van drie van Neurenberg te komen, wat afhankelijk van het aantal chips overwinningspunten oplevert. Het spel is afgelopen als een speler 13 punten heeft gehaald, of als het jaar 1400 op de tijdsbalk is bereikt.

… en de waardering

Zoals alle varianten van Kolonisten is ook dit spel weer erg leuk om te spelen. Het spelsysteem is weinig veranderd, maar door de kleine varianten genoeg om een leuke afwisseling te zijn op de andere Kolonisten in de kast. Doordat de dobbelstenen zijn vervangen door de kaartjes komt het niet meer voor dat je typische zes of typische acht potjes hebt. Alle getallen komen evenredig in de kaartjes voor. Zorg er voor dat je wat tolwegen in je bezit krijgt, zonder is je kans op een overwinning klein.

Voor de liefhebbers van Steden en Ridders is deze variant zeker aan te raden. Die Siedler von Nürnberg heeft meer diepgang dan de beide Historische Szenarien, maar kan door iedereen met wat Kolonisten-ervaring probleemloos gespeeld worden. Helaas zul je voor een exemplaar naar Duitsland uit moeten wijken, want in Nederland is dit spel moeilijk verkrijgbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *