Catan: Historische Scenario’s 1

Geplaatst door

UITBREIDING
3-4 spelers
Vanaf 90 minuten
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: 999 Games (1997)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Na het verschijnen van de Zeevaarders-uitbreiding nam het aantal Catan-scenario’s op internet fors toe. Ook Klaus Teuber zelf heeft al menig scenario ontworpen en via de Catan-site gepubliceerd. Kosmos heeft niet stilgezeten en heeft twee van zijn scenario’s hebben in de handel gebracht: ‘Alexander de Grote’ en ‘Cheops’. Na vijf jaar wachten heeft ook 999Games deze loot van de Catanstam aan haar catalogus toegevoegd, maar met een wat forser prijskaartje. De doos bevat een speelbord, met aan beide kanten een van de scenario’s, plus een hoeveelheidfiches en winstpuntkaarten.

historisch scenario Cheops
Cheops’ piramide aan de Nijl

In ‘Cheops’ stelt de kaart de Nijldelta voor. De spelers plaatsen hun eerste drie nederzettingen aan de oevers van de Nijl, en hebben als hoofddoel het helpen van de farao met het bouwen van zijn piramide. Degene die hieraan het meeste bijdraagt, krijgt een bonus van drie punten. Degene die het minste bijdraagt krijgt een straf van twee verliespunten. Het bouwen van de piramide kost een erts en een leem per stuk. Dit is nogal problematisch, want de erts-vlakken liggen erg ver weg. Is de weg naar erts voor je afgesloten, dan zul je moeilijk winnen. Het scenario eindigt zodra iemand twaalf punten heeft, de piramide afgebouwd is of de farao niet meer kan bouwen. In de laatste twee gevallen wint de speler met de meeste punten.

historisch scenario alexander de grote
Alexander nabij Bagdad

‘Alexander de Grote’ kent een volledig ander verloop; het introduceert zelfs een veiling, wat uniek mag heten in de wereld die Catan heet. Op het bord staat de historische route van Alexander de Grote van Macedonië tot aan Persepolis aangegeven. De spelers beginnen zonder nederzettingen, maar met vijf willekeurige grondstoffen. Iedere beurt wordt de Alexander-figuur een vak opgeschoven, waarna er voor de spelers iets te doen is. Er kan een nederzetting gebouwd worden, of Alexander heeft een probleem, zoals een veldslag of hongersnood. Wie de nederzetting mag bouwen of het probleem oplossen, wordt per opbod bepaald. Bieden doe je met grondstoffen. Bij de bijzondere gebeurtenissen vallen fiches te verdienen. Degene met de meeste fiches krijgt een bonus van vier punten, de nummers twee en drie krijgen respectievelijk drie en twee bonuspunten. Het scenario eindigt als iemand veertien punten heeft, of Alexander het einde van de route bereikt.

… en de waardering

Zoals de meeste scenario’s zijn ook deze leuke afwisselingen op het basisspel. Mijn voorkeur gaat wel uit naar het Alexander-scenario, omdat het meebouwen aan de piramide in Cheops erg dominant is, terwijl de ertsgebieden moeilijk bereikbaar zijn. Helaas zijn deze scenario’s niet te combineren met Steden en Ridders, zodat ik ze nauwelijks speel. Toch zijn de absoluut de moeite waard voor iedere Kolonisten-fan.

Inmiddels is er een tweede sert met historische scenario’s verschenen. Deze doos bevat scenario’s over Troje en de Chinese Muur. Naar verwachting komt die in 2003 ook in het Nederlands uit.

Een mooi groot bord met twee scenario’s. Helaas is het scenario van Cheops niet geslaagd. Alexander maakt van Kolonisten een heel ander spel, waar niet bouwen, maar bieden de hoofdmoot van het spel vormt. Wel leuk voor op z’n tijd, maar ik bouw toch liever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *