Shark

Geplaatst door

2-6 spelers
90 minuten
Auteur: Jean Vanaise
Uitgever: Ravensburger (1991)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4.5]

Het spel …

De oude uitgave van Shark zag er iets beter uit dan de nieuwe. De zakenman annex haai was toen getekend en is nu een computer bewerking. Maar laat je niet afschrikken door het uiterlijk van dit spel, en ook niet door het feit dat het een ‘aandelenspel’ is. Mij heeft het spel zeer aangenaam verrast.

In Shark zijn er vier ondernemingen waar aandelen in gekocht kunnen worden. De koers van deze aandelen wordt echter niet (zoals in het echt) bepaald door de koop of verkoop van de aandelen, maar door het bouwen van huizen in dezelfde kleur. Voor mensen die graag precies werkelijke situaties nabootsen zal dit een minpunt zijn, maar het spelsysteem wordt hier juist spannend door gemaakt. De vier ondernemingen staan namelijk gelijk aan de kleuren rood, geel, groen en blauw.

Als een speler aan de beurt is, mogen er eerst aandelen gekocht of verkocht worden. Daarna wordt er met twee dobbelstenen geworpen. De ene dobbelsteen bepaalt in welk vak op het bord een huis bijgeplaatst moet worden. De andere dobbelsteen bepaald de kleur van het huis. De koers van een onderneming stijgt als een huis aan een huis van dezelfde kleur wordt geplaatst. Het totaal van groepjes huizen in dezelfde kleur bepaalt de koers. Een enkel huis doet niets met de koers, tenzij dit het enige huis is, dan is de koers 1000. De speler die het huis plaatst krijgt de huidige koerswaarde als provisie. Alle spelers met aandelen in die koers krijgen de koersstijging per aandeel uit betaald. Een speler mag aan het begin en aan het eind van zijn beurt aandelen kopen en verkopen. Er mogen per beurt maximaal 5 aandelen gekocht worden, aan de verkoop zit geen limiet.

In het begin lijkt er niet zo veel aan de hand. Maar langzaam begint vooral het shark-gedeelte in het midden van het bord vol te raken met groepen huizen. Nu wordt het spannend. Huizen van verschillende kleur mogen niet naast elkaar staan, tenzij de kleur die bijgezet wordt op dat moment een meerderheid heeft. De kleinere groep huizen verdwijnt dan van het bord, en de koers daalt! De daling moet door alle spelers per aandeel betaald worden. Er kan nu flink gespeculeerd worden. Vaak is het niet duidelijk welke kleur de overhand gaat krijgen. Zodra dat wel het geval is verlaten alle spelers als ratten het zinkende schip, voordat hun kleur van het bord geveegd gaat worden. Je koopt voor je beurt, casht hopelijk een winst en verkoopt ze direct weer.

Het spel is ten einde als een aandeel de maximale koers van 15.000 heeft bereikt, één kleur huizen op is, of alle aandelen verkocht zijn. Tot nu toe zijn alle potjes door de eerste oorzaak geëindigd. Iedereen krijgt zijn aandelen naar de laatste koers uitbetaald. De gehaaidste speler is de speler met het meeste geld.

… en de waardering

Een aandelenspel? Het trok mij niet echt. Shark blijkt echter een spannend spel waar je een zeker risico moet durven lopen om te winnen, maar roekeloos gedrag wordt afgestraft. Bijna altijd zijn er twee dominante kleuren die uiteindelijk de titanenstrijd aan gaan. Een speler die de meeste aandelen van de winnaar van dat gevecht heeft, zit meestal wel goed. Dit spel is terecht opnieuw uitgebracht.

De aandelenmarkt lijkt op het eerste gezicht niet het meest geschikte onderwerp voor een spel. Het klinkt namelijk saai, droog en educatief verantwoord. Shark bewijst echter dat het wel kan. Shark is namelijk een heerlijk spel, waar strategie en een vleugje geluk de winnaar bepalen. Met het maximale aantal spelers, wordt het spel mij wat te chaotisch, maar met drie of vier is het een heerlijk spel, waar ik niet snel genoeg van zal krijgen.

De heruitgave van Shark heeft elementen die het tactischer maken dan het origineel uit de jaren 80. In het begin speelt het vrij mat, maar al gauw dreigen de eerste ketens te verdwijnen, en dan gaat het echt spannend worden. Vooral als je met veel spelers bent, heb je geen idee wat er kan gebeuren tot je eigen beurt, dus is het vaak een kwestie van gokken of op safe selen. Zoals op de echte beursvloer zijn de gokkers zowel de grootste winnaars als de grootste verliezers. Een spannend spel voor iedereen die wel van een gokje houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *