Cronberg

Geplaatst door

2-4 spelers
20 minuten
Auteur: Tobias en Roland Groslar
Uitgever: Kronberger Spiele (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Kronberger Spiele heeft in 2003 zowel Cronberg als Bonobo Beach uitgebracht. Deze twee spellen zijn het schoolvoorbeeld van de Duitse manier van een spel maken: eerst ontwikkel je een abstract spel (de mechanismen) en daarna plak je er een thema op. Cronberg en Bonobo Beach zijn namelijk hetzelfde spel, met alleen een ander thema! In Bonobo Beach gaat het er om dat je de best plekjes op het strand moet veroveren, in Cronberg gaat het erom dat je de kostbaarste kavels grond in een stad moet veroveren.

Het spelbord van Cronberg stelt de plattegrond van Cronberg in 1726 voor. De stad is zojuist afgebrand, alleen de muren en het kasteel staan nog overeind. De binnenstad is verdeeld in allemaal driehoekige velden waarop verschillende symbolen staan. Tijdens het spel wordt de stad weer langzaam opgebouwd en claimen de spelers stukken grond.

De spelers mogen om de beurt of een tegel trekken en deze plaatsen of een pion op een kruispunt zetten. Op de (ruitvormige) tegels staan gebouwen en op iedere hoek staan punten (zowel positief als negatief). Met deze tegels kan je het proberen alle driehoekjes grenzend aan kruispunten te bedekken. Je kan echter ook doelbewust proberen bepaalde driehoeken open te houden. Op de driehoeken staan namelijk symbolen die invloed hebben op de waarde van een kruispunt. Je hebt drie soorten symbolen. Ten eerste heb je de wachtmeester. Als die als niet meer bedekt kan worden, stuurt hij alle pionnen van zijn hoekpunten weg. Daarnaast heb je het negatief wordt postief symbool. Als deze tegel nog onbedekt overblijft wil dat zeggen dat de minnen genegeerd worden en als pluspunten tellen. Tenslotte heb je nog de *2 symbolen. Deze betekenen dat de waarde van het kruispunt verdubbeld wordt. Het spel is afgelopen zodra de spelers geen van allen meer een tegel of speelstuk kunnen plaatsen.

… en de waardering

Cronberg is een goede afzakker voor een spellenavond. Het speelt lekker vlot weg, maar biedt nog genoeg keuzemogelijkheden om het spannend te houden. Omdat je op het eind al je pionnen moet hebben geplaatst, moet je oppassen dat je hier niet te laat mee begint, want dan loop je het risico alleen nog maar kruispunten te kunnen gaan bezetten waar je minpunten krijgt. Je moet dus proberen op tijd je speelstukken in te zetten op lekkere locaties, maar dan loop je wel weer het risico dat je tegenspelers je inbouwen met negatieve speelstukken. Je bent dus constant aan het afwegen wat je gaat doen, waag je een gokje, speel je op safe, help je jezelf of pest je een concurrent. Natuurlijk is de geluksfactor best hoog (als je telkens net niet die tegels trekt die je graag wilt, heb je dikke pech), maar voor een afzakkertje dat je in dik een kwartier speelt vind ik dat niet zo erg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *