Tayü

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Niek Neuwahl
Uitgever: Goliath (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel …

Volgens de achterkant van Tayü is het spel gebaseerd op het verhaal van de Chinese held Tayü die het land redde van overstromingen door waterwegen aan te leggen. Wikipedia komt met een wat minder fraaie vertaling, namelijk die van Japanse publieke vrouw. Maar (met dank voor de tip van een bezoeker van spellengek) in de Encyclopædia Britannica staat wel ene Da Yu die verdacht lijkt op de held van de achterkant van de doos van Tayü. Wie Tayü ook is of wat het woord ook moge betekenen, het spelplezier zal er niet door veranderen.

In Tayü leggen de spelers omstebeurt een steen aan met daarop een waterstroompje met drie vertakkingen. De eerste speler legt deze steen verplicht in het midden van bord, daarna zijn de spelers vrij, zolang hun steen een reeds bestaande waterstroom maar verlengt. Natuurlijk moeten stenen wel passend worden aangelegd en kunnen waterstromen dus alleen eindigen aan de rand van het bord. En dit is dan ook meteen het doel van het spel: proberen twee tegenover elkaar liggende zijden van het bord zo vaak mogelijk aansluiten op de waterwegen.

Je kan het spel met zijn tweeën of met twee teams van twee spelers spelen. Het ene team/speler speelt dan van links naar rechts, het andere team/speler van boven naar beneden. Stukken kan je zo aanleggen dat je jezelf hebt, maar soms is het zeer lucratief om de waterstroom van je tegenstander tijdig af te buigen om te voorkomen dat hij de rand van het bord bereikt.

De eindscore wordt bepaald door het aantal keer dat je de ene kant hebt bereikt te vermenigvuldigen met het aantal keer dat je de andere kant hebt bereikt. Sommige plekken op de randen leveren twee punten op in plaats van één. Wie de meeste punten heeft, heeft natuurlijk gewonnen.

Het spel kan ook met zijn drieën gedaan worden. Twee spelers spelen dan het gebruikelijke spel terwijl de derde speler de plaaggeest uithangt. Deze moet voorkomen dat de spelers het vooraf afgesproken aantal punten halen. De speler die dit lukt, wint het spel. En als de beide actieve spelers er beide niet in slagen, dan wint de plaaggeest.

… en de waardering

Ik vind de regels voor drie en vier spelers er een beetje met de haren bijgesleept om de verkoop te vergemakkelijken (een spel wordt vast vaker gekocht als het met wisselende spelersaantallen gespeeld kan worden), op deze manier kan ik ook wel regels voor vijf, zes of nog mer spelers verzinnen (maak de teams groter en klaar ben je). Tayü is gewoon een goed tweepersoonsspel en daar is niets mis mee. Het spel is zo uitgelegd, maar het is moeilijker dan het klinkt om de twee zijkanten met elkaar te verbinden. Voor je het weet buigt de andere speler jouw stroom in een ongewenste richting of blokkeert hij een stroom helemaal waardoor je kansen verkeken zijn. Het spel blijft spannend tot de laatste zet. Tayü is net te licht voor de doorgewinterde spellenliefhebber, maar gelegenheidsspelers zullen dit spel met veel plezier spelen en daarom geef ik het toch 4 pionnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *