Tortuga

Geplaatst door

2 spelers
15 minuten
Auteur: Vincent Everaert
Uitgever: Gigamic (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Op een klein eilandje in een verlaten deel van de oceaan wonen zestien nogal verwarde schildpadden. Ze weten één ding, het gras op het uiterste puntje aan de overkant van het eiland is sappiger en malser dan waar ze nu zijn dus daar willen ze naar toe. Maar als ze tijdens deze queeste omvergelopen worden door een andere schildpad en op hun rug komen te liggen worden ze helemaal duizelig en weten ze niet meer wat voor of achter is. Als een andere schildpad ze dan vervolgens weer op hun buik draait kruipen ze verder in de richting waar hun neus dan heen wijst. En als dit toevallig het kamp is waar ze uit zijn vertrokken, dan is het ook goed.

In Tortuga proberen beide spelers een schildpad uit hun kamp naar de overkant van het veld te krijgen om daar het basiskamp (het veldje op het uiterste puntje van het eiland) van de tegenstander te bezetten. De manier waarop de schildpadden bewogen worden doet sterk aan dammen denken: als je de tegenstander kan slaan dan moet je maar anders mag je één schildpad naar keuze één vakje naar voren zetten. Als je een vijandige schildpad slaat dan wordt deze hulpeloos op zijn rug gedraaid. Op het moment dat een omgedraaide schildpad wordt geslagen mag de speler die dit doet deze weer op zijn buik zetten en beslissen welke kant hij op kijkt (en dus bij welk kamp hij hoort). Je mag in je beurt of eigen en omgedraaide schildpadden of vijandige en omgedraaide schildpadden slaan. Zeker als de schildpadden een beetje verspreid over het eiland staan, kan je een heel eind komen door het slaan van een reeks schildpadden.

De speler die als eerste het vijandige basiskamp bereikt, wint het spel. Omdat iedereen natuurlijk zijn basiskamp altijd bezet houdt met een schildpad, moet je deze schildpad eerst uitroken door hem te dwingen jouw stuk te slaan. Maar dan moet je dus nog wel een schildpadje achter de hand houden om het kamp te bezetten…

… en de waardering

Tortuga is een fraai uitgevoerd, abstract tweepersoonsspel dat lekker vlot wegspeelt doordat de regels gebaseerd zijn op dammen en bijna iedereen dat wel eens gespeeld heeft. Het speelveld is lekker compact waardoor je elkaar al na een paar zetten tegenkomt en de strijd dus al snel losbarst. Doordat dubbelgeslagen schildpadden van team kunnen wisselen, wisselen de kansen van de spelers mee. Omdat Tortuga maar een kwartiertje duurt maar toch heel spannend is, zullen maar weinig mensen het bij één potje kunnen houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *