30 seconds

Geplaatst door

2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Calie Esterhuyse
Uitgever: 999 Games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Triviaspelletjes zijn sinds de opkomst van Trivial Pursuit erg populair. Naast de vele varianten van Triviant zijn er ontstellende veel klonen verschenen, over elk denkbaar onderwerp. 30 Seconds is ook een spel dat schatplichtig is aan Triviant, en tegelijkertijd nog meer een partyspel is.

In tegenstelling tot Triviant speel je bij 30 Seconds namelijk altijd in teams. In de spelregels wordt aangeraden eerder met twee grotere teams te spelen dan met drie of vier kleinere. Persoonlijk vind ik dat een goede suggestie, want hoe meer teams er zijn, des te langer het spel duurt.

De bedoeling van het spel is om begrippen te omschrijven, die je teamgenoten proberen te raden. Als een team aan de beurt is, krijgt een speler een kaartje, met daarop vijf begrippen. Dit kunnen personen zijn, landen, films, boeken, instanties, enzovoort. Het is zaak om deze begrippen zo duidelijk en snel mogelijk te omschrijven, want je hebt maar dertig seconden de tijd. Woorden uit het begrip mag je niet gebruiken, en vertaal- of ‘klinkt als’-trucs zijn ook niet toegestaan. Dan blijkt altijd hoe kort een halve minuut is, zelfs als de vijf begrippen algemeen bekend lijken.

Als de dertig seconden voorbij zijn, tel je het aantal correcte antwoorden van het team. Dit is het maximale aantal stapjes dat het team op het bord vooruit mag. Eerst wordt er nog met een dobbelsteen gegooid, die 0,1 of 2 kan aangeven. Dit getal wordt nog van het aantal goede antwoorden afgetrokken, en wat over blijft is het aantal stappen. Het team dat als eerste de finish bereikt heeft gewonnen.

… en de waardering

In het genre van partygames is 30 Seconds een bijzonder leuke aanvulling. Het is geoon zoveel leuker dan Triviant. Dat wordt bijna altijd door dezelfde mensen gewonnen, namelijk degenen die het meeste weten. In 30 Seconds is dat niet zo. Ook al ken je alle vijf begrippen (wat niet altijd zo is), dan nog vereist het wat creativiteit om ze goed te kunnen omschrijven. En dan nog is het hopen dat je teamgenoten het begrip überhaupt kennen, al is er dan altijd wel een overijverige speler uit een ander team die de mond voorbij praat. Een spelletje 30 Seconds kenmerkt zich altijd door veel spanning en hilariteit. Een leuk partyspel, dat het in iedere groep goed doet..