Trivial Pursuit

Geplaatst door

3-36 spelers
Auteur: Robert Abbot en Ned Horn
Uitgever: Parker (1984)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel …

Dit kennisspel is beter bekend onder de naam Triviant en heeft zich tussen de klassieke spellen als Monopoly en Risk geschaard. Mede door de populariteit zijn er vele versies van Triviant verkrijgbaar. De gewone Triviant heet ‘Genus Editie’, je hebt een ‘Familie Editie’ en een Triviant voor kinderen. Daarnaast heb je nog allerhande themasets, van sport tot film, muziek of Walt Disney, je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een aanvulset van. Deze recensie beperkt zich tot de meest bekende variant, de Genus Editie. Nu is deze ook weer in verschillende versies verkrijgbaar. De oudere versies hebben twee kartonnen dozen met daarin de vraagkaartjes. Bij nieuwere versies liggen de kaarten los in de doos en zijn er twee plastic kaarthouders waar honderd kaarten in gestopt kunnen worden. Op ieder kaartje staat van elke categorie een vraag. Bij de nieuwere versies zijn er recentere nieuwsvragen en zijn de meerkeuze vragen minder voorspelbaar gemaakt. Het bord en de speelwijze zijn echter steeds dezelfde.

trivial pursuit
weet jij het antwoord?

Op het bord staat een wiel met zes spaken afgebeeld. Dit wiel is onderverdeeld in allemaal gekleurde vakjes. Deze vakjes bepalen uit welke categorie een vraag gesteld word; aardrijkskunde, vermaak, geschiedenis, kunst en literatuur, wetenschap en natuur of sport en ontspanning. De spelers kunnen individueel meedoen, of teams vormen. Indien een vraag goed beantwoord is, mag er nog een keer gegooid worden. Aan het eind van alle spaken is het vakje van de Triviant vraag. Wordt deze vraag goed beantwoord, dan mag een score-partje van dezelfde kleur in het bakje worden gestopt. Als alle zes kleuren-puntjes verzameld zijn, en het bakje dus vol is, dan moet die speler precies in het midden terechtkomen. Afhankelijk van de huisregels, die men van tevoren af moet spreken, dient de speler hier één of meerdere vragen te beantwoorden. Vaak wordt gekozen voor het goed beantwoorden van vier van de volgende zes vragen.

… en de waardering

Van alle vraag- en antwoord spelletjes is dit de beste. Triviant heeft niet alleen de meeste vragen, maar ook de meest gevarieerde. Groot voordeel van dit spel is dat het zeer geschikt is om met grote groepen te spelen. Het spelsysteem is duidelijk en zit goed in elkaar. Dit is nu echt een gezelschapsspel, waar het samenzijn en de gezelligheid belangrijker zijn dan de winst. Een aanrader voor mensen die van kennis spelletjes houden. Nadeel van Triviant is de hoge aanschafprijs. Gelukkig kan je wel behoorlijk vaak spelen voordat alle vragen een keer voorbij gekomen zijn, en het weer tijd is om een nieuwe set te kopen.

Triviant (zo noemt toch iedereen dit spel) is zo’n spel dat iedereen kent en wel eens gedaan heeft. Ik vind het best een leuk spel, maar wat ik een groot nadeel vind is dat het vaak wel duidelijk is wie er gaan winnen. Sommige mensen weten nou eenmaal meer onzinnige weetjes dan anderen. Hierdoor is het spel eigenlijk alleen leuk te spelen met mensen die ongeveer evenveel weten.

Van kennisspelletjes ben ik geen groot liefhebber. Door hun aard is het vrijwel onmogelijk om enige tactiek toe te passen, en meestal staat de winnaar bij voorbaat vast. Dit is te ondervangen door in teams te spelen, maar daar kleeft het nadeel aan dat het teamlid dat het meeste weet ook het meeste zal beantwoorden, terwijl de rest er maar een beetje werkeloos bij zit. Zijn de spelers aan elkaar gewaagd, dan is het veelal het geluk van wie de makkelijke vragen krijgt bepalend wie wint. En als je het te vaak gespeeld heb, ben je verplicht om aanvulsets te kopen, omdat het anders niet leuk meer is. Alleen maar nadelen? Nee hoor, het is vaak erg gezellig om deze spellen te doen (en op de een of andere manier toch erg bevredigend om te winnen). Triviant is binnen deze categorie toch duidelijk de beste: uitdagende, maar niet onmogelijke vragen. Uitstekend tijdverdrijf, maar geen echt spel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *