Münchhausen

Geplaatst door

3-8 spelers
25 minuten
Auteur: Thomas Schneider Axmann
Uitgever: Abacus Spiele (1996)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

De Baron von Münchhausen was zo gek als een deur. Dit kaartspel, dat qua naam en lay-out een eerbetoon aan hem is, probeert iets van die gekte op de spelers over te brengen.

Het spel is eigenlijk heel eenvoudig. Je hebt in 8 verschillende kleuren kaarten met de waarden 1 tot en met 8. Op die kaarten staan grappige tekeningen van de fratsen van de Baron von Münchhausen, maar die doen er verder niets toe. Om de beurt mogen de spelers de baron zijn, en moeten de andere spelers een kaart bieden. Dit gaat net zo lang door tot één of meerdere spelers gepast hebben. De baron mag besluiten of hij de bieder gelooft of niet. Bij meerdere bieders op dezelfde eindhoogte mag de baron kiezen met welke bieder hij gaat handelen. Gelooft hij het, dan neemt hij de kaart ongezien op zijn matje. (Ieder speler heeft namelijk een matje met een kolderverhaal erop gekregen. Dit om bij eventuele verveling de spelers te vermaken.) Gelooft de baron de bieder echter niet, dan legt hij de kaart open. Stel dat het bod inderdaad niet juist was; de bieder moet tot zijn schande zijn kaart weer terug in de hand nemen, en de baron mag een kaart uit zijn eigen hand als punten op zijn eigen matje neerleggen. Is de baron echter ten onrechte wantrouwig geweest, dan moet de baron de kaart zelf in de hand nemen, en mag de bieder een kaart naar keuze op zijn of haar matje leggen. Het spel is afgelopen als een speler geen kaarten meer in de hand heeft. Alle kaarten op je matje tellen als punten, alles wat je nog in je hand hebt wordt daar weer van af getrokken. De speler met de meeste punten is de beste bluffer en dus de winnaar.

… en de waardering

Münchhausen is een leuk, simpel bluf- en kaartspel. Het is zeer makkelijk te leren, en ziet er grappig uit. Zoals bij de meeste blufspelletjes moet je wel een beetje de juiste mensen en de juiste stemming hebben. De verhaaltjes op de matjes zijn bij ons nog nooit gelezen, dus dat is een goed teken.

Een vermakelijk blufspelletje, waar het de moeite loont soms te liegen, en dan weer niet. Helaas is het niet geschikt voor iedere speelgroep; met sommige mensen komt het ‘list en bedrog’-aspect nu eenmaal niet goed uit de verf. Afgezien daarvan is het gewoon leuk om te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *