Kalahen

Geplaatst door

3-6 spelers
60-90 minuten
Auteur: Phillippe Janssens en Jean Vanaise
Uitgever: Flying Turtle Games (1989)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Kalahen behoort tot hetzelfde genre als Talisman. Het fantasy-thema is in dit spel echter veel minder dominant aanwezig, en de speelduur is een stuk aangenamer dan die van Talisman cum suis. Iedere speler probeert een van de acht documenten compleet te krijgen, door de drie verschillende onderdelen te zoeken. Deze bevinden zich in drie verschillende kringen van het bord. Hoe dichter je naar het midden komt, des te gevaarlijker wordt het zoeken naar het onderdeel dat je nog nodig hebt.

In de buitenste kring bevinden zich de kastelen van de spelers, waar ze levenspunten kunnen aanvullen. Ook bevinden zich daar dorpen, waar geld verdiend kan worden, en levenspunten en magische ringen gekocht kunnen worden. De magische ringen heb je nodig om bepaalde plaatsen te mogen betreden, en zijn ook nuttig als je tegen monsters vecht die anders te sterk zijn. In iedere kring bevinden zich kisten, die je op kunt graven. Daarin liggen enkele spullen, waarvan je er eentje mag uitzoeken als je het monster verslaat dat ze bewaakt. Naast onderdelen van documenten liggen daar ook magische wapens, geld, extra levens en sleutels, die je nodig hebt om de binnenste kring in te mogen.

kalahen
welkom in het Magische Woud!

Zodra je het laatste onderdeel van je document hebt gevonden, ga je terug naar je kasteel, om daar een grote draak te bevechten (dit kennen we uit Talisman en The Hobbit). Versla je die, dan heb je gewonnen. Dit laatste is echter een formaliteit, zodat degene die als eerste zijn document compleet heeft ook meestal wint.

… en de waardering

In tegenstelling tot Talisman is Kalahen geen geavanceerd Ganzenbord. Je gebruikt alleen dobbelstenen bij de gevechten, en daar kun je de uitkomst nog flink beïnvloeden. Ook is er meer interactie tussen de spelers. Je kunt elkaar niet alleen aanvallen om elkaar te bestelen, maar het is ook mogelijk de weg van de tegenstanders te versperren of te bemoeilijken. Tenslotte kun je je tegenstanders het leven zuur maken door de onderdelen die zij nodig hebben snel in te pikken, wat niet door iedereen gewaardeerd wordt. Toch boeit Kalahen me minder dan Talisman, omdat er gewoon minder variatie in zit. Na een paar spelletjes heb je het wel gezien, waarna het voor een tijd weer in de kast verdwijnt. Niet slecht, maar ook niet leuk genoeg om regelmatig te spelen.

Weer eens een spel met fantasie thema. Het is niet moeilijk om te leren, je loopt al snel met je prachtig uitgevoerde tinnen poppetje over het bord, op zoek naar identieke schatten. Leuk voor de afwisseling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *