Löwenherz

Geplaatst door

2-4 spelers
90 minuten
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: Goldsieber (1997)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel …

In Löwenherz ligt de koning op sterven en strijden de spelers om diens opvolging. Ieder probeert in het land een zo groot mogelijke invloed te werven, om zo de opvolging veilig te stellen.

Het bord bestaat uit zes losse delen, die aan het begin van het spel willekeurig in een kader worden gelegd. Iedere speler plaatst een aantal burchten en ridders op het bord, en de strijd om de punten kan beginnen. Deze zijn te verdienen door het afsluiten van stukken van het bord rondom je burchten. Dit afsluiten gebeurt door het plaatsen van muren. Afgesloten gebieden kunnen ook uitgebreid worden; hiervoor heb je vaak ridders nodig.

Dit alles gaat echter niet zomaar: om te bepalen wie wat mag doen, wordt elke ronde een actiekaart getrokken. Daarop staan drie verschillende acties vermeld. Iedere speler maakt kenbaar welke actie hij of zij graag wil uitvoeren. Is een speler de enige die op een bepaalde actie heeft geboden, dan mag deze zonder meer uitgevoerd worden. Zijn er meer gegadigden, dan zal er onderhandeld moeten worden. Spelers mogen elkaar afkopen met dukaten, maar als ze er niet uitkomen volgt een duel, waar alle betrokken spelers blind een bedrag bieden. De winnaar geeft zijn geld af, de rest mag het houden.

Naast muren plaatsen en gebieden uitbreiden, kun je ook meer dukaten krijgen, een extra ridder op het bord plaatsen of een politiekkaart uitkiezen. Daarmee kun je speciale acties uitvoeren, extra dukaten of overwinningspunten krijgen. Als de actiekaart “De koning is dood” getrokken wordt, is het spel afgelopen. Dit is altijd een van de laatste vier kaarten, maar je weet nooit welke. Dit voegt net een toefje geluk toe, zodat je soms moet gokken dat de koning op een gunstig moment sterft.

de stad wordt afgesloten voor rood en geel

Omdat het bord vanaf het begin al erg vol met ridders en burchten staat, zit je direct bovenop elkaars lip. Dit en het leuke biedsysteem maakt dat Löwenherz tjokvol interactie zit. Het aantal acties is beperkt, en je wilt altijd veel meer doen dan is toegestaan (als je al iets mag doen). Bovendien heb je een bijna chronisch tekort aan dukaten, dus moet je bij het bieden ook goed opletten… Geen luchtig spel!

… en de waardering

Löwenherz is een spel zoals ik ze graag zie: veel interactie, complexe keuzes en een uitgekiend biedsysteem maken dit tot een spel voor liefhebbers. Je moet met alles rekening houden, en op het juiste moment gebieden afsluiten. Doe je het te vroeg, dan beperk je je uitbreidingsmogelijkheden, doe je het te laat, dan loop je het risico met lege handen te staan. Een spel met diepgang, dat zeker niet onderdoet voor krakers als Kolonisten van Catan, El Grande en Tikal. Slechts een minpuntje: met minder dan vier spelers komt het spel wat minder uit de verf. Maar voor welk spel voor meer personen geldt dat niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *