Scrupules

Geplaatst door

3-10 spelers
60-90 minuten
Auteur: Henry Makow
Uitgever: MB spellen (1986)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel …

“’n Kwestie van Scrupules is een uniek conversatiespel voor volwassenen, dat u uitdaagt om uw mening te geven over intrigerende morele dilemma’s”, aldus de achterkant van de doos. Afhankelijk van het aantal spelers krijgt men drie tot vijf dilemmakaarten. Iedere speler krijgt verder een antwoordkaart waar
“ja”, “nee” of “het hangt er van af” op staat, en een jurykaart met aan de ene kant een hooivork en aan de andere kant een stralenkrans. Het is de bedoeling om een dilemma aan een medespeler voor te leggen. De speler die de vraag stelt heeft één antwoordkaart. Het antwoord van de medespeler moet overeenkomen met dat op het kaartje. Dan is de speler succesvol een dilemmakaart kwijtgeraakt. Is het antwoord anders, dan moet de vragensteller een nieuw dilemmakaartje pakken.

Dit alles lijkt vrij braaf, ware het niet dat alle spelers juryleden zijn. Iedere speler mag een antwoord in twijfel trekken. Dan volgt er een discussie tussen de antwoorder en de twijfelaar. De overige spelers bepalen wie zij vinden dat gelijk heeft: leggen ze de hooivork op, dan geloven ze het antwoord niet, bij een stralenkrans wel. De winnaar van dit duel mag nu één kaart aan de tegenstander geven. Dit kan dus voor ‘leuke’ situaties zorgen. Het is de bedoeling om als eerste al je kaarten kwijt te raken.

… en de waardering

Het concept van dit spel spreekt veel mensen die er voor het eerst van horen aan. Vooral psychologen (zelfs als ze normaal niet tot een spel te porren zijn) willen het graag spelen. Helaas zijn veel dilemma’s in politiek correct Nederland voorspelbaar. Want wie is er tegenwoordig nog voor de doodstraf, of durft openlijk een racistisch standpunt in te nemen? Als je dit spel met goede vrienden speelt zijn de dilemma’s te doorzichtig. Alle geldkwesties gaan naar de vrek, gewetensvragen naar de moralist en ga zo maar door.

Maar het jurysysteem kan vervelende situaties tot gevolg hebben. Durf je te zeggen dat je medespeler helemaal niet zo eerlijk is? Of een voorbeeld uit de privé-sfeer aan te dragen als bewijslast? Mocht je behoefte aan dit spel hebben, het is om deze reden zeker in de tweedehands-sector te vinden, of wordt om ruzies te voorkomen soms zelfs weggeschonken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *