El Grande

Geplaatst door

TIP
2-5 spelers
90 minuten
Auteur: Wolfgang Kramer en Richard Ulrich
Uitgever: Hans im Glück (1996)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 10 Gemiddelde: 4.8]

Het spel …

Met De Kolonisten van Catan heeft El Grande in de jaren negentig een duidelijk stempel gedrukt op de spellenwereld. Onder spellengekken doet het in populariteit nauwelijks onder voor Catan, en dus zijn ook voor El Grande diverse uitbreidingen en zelfs een zelfstandig afgeleid spel (Conquistador) verschenen.

Een niet onbelangrijke factor van het succes zal de schitterende uitvoering voor een realtief geringe prijs zijn geweest. Van alle spellen in het assortiment van 999 Games geeft El Grande je de meeste waar voor je geld in puur fysieke zin: talloze houten speelstukken, kaarten en een groot speelbord. Dit bord stelt de kaart van Spanje voor, onderverdeeld in negen regio’s. De bedoeling van het spel is het verwerven van een zo groot mogelijke invloed in die regio’s, om daarmee overwinningspunten te scoren.

Het spel duurt negen ronden, waarin alle spelers telkens een machtkaart uitspelen. Deze machtkaarten hebben twee functies: ze bepalen het aantal caballero’s dat je aan je hof mag toevoegen en de volgorde waarin de spelers in die ronde aan de beurt zijn. Is een speler aan de beurt, dan zoekt hij of zij een actiekaart uit, die vervolgens uitgevoerd wordt. Ook de actiekaarten hebben een dubbele functie: je mag er een speciale actie mee uitvoeren en een bepaald aantal caballero’s vanuit je hof op het bord plaatsen. De eerste speler heeft de keuze uit vijf actiekaarten, de tweede uit vier, enzovoort.

El Grande
de koning en zijn intriganten

De volgorde waarin gespeeld wordt is dus belangrijk, omdat sommige actiekaarten in bepaalde situaties erg goed zijn. Je kunt het je echter niet permitteren om altijd de eerste keus te willen hebben, want dan krijg je te weinig caballero’s in je hof om nog op het bord te plaatsen. Je moet dus vaak de afweging maken tussen een goede actiekaart en het verkrijgen van caballero’s.

Na iedere drie rondes is er een telronde. Per regio wordt dan bepaald wie daar punten verdient. Ook komen de caballero’s in het spel die gedurende het spel in El Castillo, een soort ‘geheime’ regio, zijn gestopt. Winnaar is de speler die na drie telrondes de meeste punten heeft.

… en de waardering

De juichende kritieken die El Grande heeft gekregen zijn in mijn ogen volledig terecht. Het is een complex strategiespel dat je in een relatief korte tijd kunt spelen. Dit spel heeft alles: tactiek, strategie, interactie, variatie en toch bijna geen toeval. Niet voor niets heeft het in 1996 de ‘dubbel’ gewonnen. Een ware topper, waar ik niet snel genoeg van zal krijgen.

Natuurlijk, El Grande is leuk bedacht, er zit tactiek in en interactie, wat wil een spellengek nog meer zou je zeggen. Toch kan El Grande me niet zo boeien, en ben ik er na een paar keer spelen al op uitgekeken. Ik vind het te passief en snap niet waarom iedereen hier zo lyrisch over is. Begrijp me goed, het is een leuk spel, maar behoort niet tot mijn favorieten. Het van El Grande afgeleide spel Conquistador vind ik veel leuker.

El Grande is een van mijn ‘all time favorites’. De hoeveelheid regels valt reuze mee gezien de zwaarte van het spel. Na één rondje spelen, heeft iedereen het wel ongeveer door. Het hele spel zit je op het puntje van je stoel in de hoop dat je snode plannen gaan lukken. Dit spel verdient absoluut het maximale aantal pionnen!

Eén reactie

  1. *5
    El Grande heeft na al die jaren niets van zijn glans verloren. Wel zijn complexiteit. Het is voor hedendaagse (2020) begrippen een overzichtelijk spel met simpele regels. De spanning die dit met zich meebrengt blijft vrijwel ongeëvenaard. Niet voor conflictmijders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *