Heersers der Woestijn

Geplaatst door

2-5 spelers
30-45 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Fantasy Flight Games (1998)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.7]

Het spel …

Bij aanschaf van Heersers der Woestijn krijg je een compacte doos bomvol materiaal: naast het speelbord en vele tientallen kartonnen fiches bevat de doos ook 175 kunststof kamelen in zes kleuren en vijf groene palmbomen. Het opvallendst aan de kamelen zijn de babykamer-kleurtjes. Deze variëren van vanillegeel tot oude-dames-ondergoed-roze. Het spelregelboekje is de klagende koper al een stap voor: dit zou nodig zijn om de kamelen goed te kunnen onderscheiden van de verschillende kleuren berijders, die aangeven van welke speler een karavaan nu eigenlijk is. Persoonlijk vind ik dit argument maar zo-zo, want de kamelen van het spel Knudde Kamelen hebben realistischer kleuren, zonder dat dat verwarring wekt. Maar goed, laten we de yoghurt-gums kleuren negeren en ons richten op het spel.

De bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren door het uitbreiden van je karavanen in de woestijn. Iedere speler beschikt over vijf karavanen, en begint het spel met een kameel van iedere kleur, met daarop een berijder van de speler. Rondom deze berijders breiden de karavanen zich uit, want je plaatst iedere beurt twee kamelen, waarvan je de kleur(en) zelf mag kiezen. Karavanen van dezelfde kleur mogen elkaar niet raken, dus let goed op dat je de pas niet wordt afgesneden door een karavaan van een medespeler!

dringen bij de oase

Het spel is afgelopen als van een kleur er geen kamelen meer beschikbaar zijn. De winnaar is de speler met de meeste punten. Die punten zijn te verdienen door je kamelen op waterbronnen te plaatsen, je karavaan naar een oase te voeren, of door gedeeltes van het bord af te schermen van de andere karavanen. Ook vallen er punten te verdienen door de langste karavaan van een of meerdere kleuren te bezitten. Onderschat het belang hiervan niet; als je van geen enkele kleur de langste karavaan bezit, zul je zeker niet winnen.

… en de waardering

In Heersers der Woestijn herken je direct de hand van Knizia: het is een taktisch legspel, waarin het toeval nauwelijks een rol speelt. Ook nu is Knizia er weer in geslaagd een elegant spel te maken, met een aantrekkelijk korte speelduur. Het sorteren van de kamelen op kleur duurt bijna net zo lang als het spelen van een potje… Op het eerste gezicht lijkt het spel erg simplistisch, maar na een paar keer spelen blijkt dat het erg belangrijk is de juiste kamelen te plaatsen, wat niet altijd eenvoudig te bepalen is. Vooral het feit dat het zeer moeilijk is om in te schatten hoeveel punten iedereen heeft maakt dit soms erg lastig. Voeg daarbij het feit dat dit spel ook met twee spelers de moeite waard is, en je hebt een zeer onderhoudend spel, dat zijn vier pionnen zeker waard is.

Inmiddels is na zeven jaar ook een Nederlandstalige versie beschikbaar. Er is dus geen enkele reden meer om dit prachtige spel niet aan te hoeven schaffen.

De mij zo bekende kamelen uit Knudde Kamelen staan hier klaar om op karavaan te gaan. Je moet je medespelers goed in de gaten houden! Voor je het weet hebben ze een gebied afgeschermd. Een kwestie van kiezen tussen het tegenhouden van je tegenstander of het uitbreiden van je eigen karavaan. Veel tactiek en strategie voor een spel met zo’n korte duur.

Heersers der Woestijn is een echte Knizia: proberen de optimale mix te vinden in een groot scala aan mogelijkheden om punten te scoren. De eerste keer zie je door de bomen het bos niet meer en doe je maar wat. Maar de keer daarna dat je het spel speelt, weet je al beter waar op moet letten. Doordat de waterbronnen iedere keer anders worden geplaatst, is het spel iedere keer net even anders, waardoor het niet gaat vervelen. En ook met twee spelers speelt dit spel heerlijk weg.

Eén reactie

  1. *4
    Weer een topper van Knizia. Prachtige balans tussen zelf voor de goede posities gaan en de ander (op tijd) dwars zitten. Een voortdurend dilemma in een steeds vrolijker kleurende woestijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *