Risk

Geplaatst door

2-6 spelers
45 minuten
Auteur: Albert Lamorisse
Uitgever: Parker (1959)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 2.8]

Het spel …

Risk, wie kent het niet. Voor velen is Risk de ingang geweest in de volwassen spellenwereld. Waar Risk in Duitsland tot voor kort nog een taboe was vanwege het agressieve oorlogsthema, is in Nederland Risk een klassieker, die al jarenlang erg populair is, vooral onder studenten. Hele Riskavonden compleet met huisregels en rituelen zijn geen uitzondering. Voor veel mensen is Risk het spel.

Op het speelbord staat een wereldkaart afgebeeld met 42 landen. Deze landen worden aan het begin van het spel onder de deelnemers verdeeld. Afhankelijk van het aantal deelnemers krijgt iedere speler een aantal beginlegers. De infanterie is één legereenheid waard, de cavalerie vijf en het grove geschut van de artillerie maar liefst tien. Iedere speler trekt een opdracht. Deze variëren van het vernietigen van een bepaalde tegenstander, het veroveren van specifieke werelddelen tot het bezetten van een aantal gebieden. De strijd kan beginnen…..

Als een speler aan de beurt is zijn er twee opties: of de speler zet legers bij, waarbij de hoeveelheid afhankelijk is van het aantal landen dat die speler in bezit heeft, of de speler valt aan. Ten teken dat de speler de strijd aan gaat, worden de rode aanvalsdobbelstenen gepakt. De aanvaller vertelt vanuit welk land er wordt aangevallen, en wie het slachtoffer is. De aanvaller gooit met (maximaal) drie rode dobbelstenen, de verdediger met (maximaal) twee blauwe. Bij de aanvaller wordt de laagste dobbelsteen opzij gelegd. De andere twee gaan het gevecht met de twee blauwe aan. Eerst komen de twee hoogste tegen elkaar uit, daarna de twee laagste. Bij een gelijk aantal ogen wint de blauwe dobbelsteen. Als je dobbelsteen verliest, verlies je ook een legereenheid.

Risk
Australië lijkt veilig….

De aanvaller moet altijd een legereenheid meer hebben dan het aantal dobbelstenen dat gegooid wordt. De verdediger slechts evenveel. Verovert de aanvaller het land, dan verdient hij een kaartje. Met drie dezelfde, of drie verschillende kaartjes krijg je gratis legers. Het is erg lucratief om een heel werelddeel te veroveren. Heb je aan het begin van je beurt een werelddeel in je bezit, dan mag je gratis een aantal legers in zetten voordat je zet begint. Op deze manier woedt er een tijdlang een hevige strijd op het bord, maar staat er uiteindelijk altijd iemand op, die de opdracht volbracht heeft.

… en de waardering

Risk is het ideale spel om mensen vertrouwd te laten raken met spellen. Het is makkelijk te leren, is altijd spannend, heeft een portie geluk, maar ook tactiek en lef spelen een belangrijke rol. Ik weet dat veel Riskfanaten beledigd zullen zijn door het feit dat ik ‘maar’ vier pionnen geef. Risk is een spel waar je je tegenstanders letterlijk van het bord kan stoten. Dat maakt het natuurlijk erg spannend, maar kan ook erg vervelend zijn als dit aan het begin gebeurd, en je de rest van de avond in je eentje naar de TV zit te kijken.

Risk is een klassieker onder de spellen. Er zijn weinig mensen die dit spel nooit gespeeld zullen hebben. Vroeger vond ik dit spel geweldig. Helaas zijn er tegenwoordig zoveel andere spellen op de markt dat het spel een beetje van zijn glans heeft verloren. Het spel is op zich leuk, maar ik houd er niet zo van dat spellen uren kunnen duren voor ze zijn afgelopen. Zeker bij Risk is het niet ondenkbaar dat je op een gegeven moment kansloos bent om te winnen, maar je het spel nog een paar uur moet volhouden voor iemand anders het wel lukt om te winnen. Ook de geluksfactor van de dobbelstenen vind ik een minpunt.

Er is waarschijnlijk geen spel dat ik zo vaak gespeeld heb als Risk. Ondanks dat ik het de laatste tijd nog nauwelijks speel, blijf ik het een erg leuk spel vinden, waarbij de sfeer vaak belangrijker is dan het spel. Misschien dat dat de reden is dat ik nooit win, maar tegenstanders zieken is bij dit spel minstens zo leuk als winnen. Je zou bijna vergeten dat de rol van het toeval bij dit ‘strategische spel’ wel erg groot is…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *