Ramses II

Geplaatst door

2-5 spelers
30 minuten
Auteur: Gunter Baars
Uitgever: Ravensburger (1997)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Ravensburger heeft twee spellen voor kinderen op de markt gebracht die door het Egyptische thema, Sfinx en Ramses II, veel op elkaar lijken. Ramses II is een leukere vorm van memory. Het bord bestaat uit 48 schatplaatsen. Er zijn echter maar 12 schatten. Om de schatten te beschermen heeft farao Ramses II er piramides over laten plaatsen. Hij heeft één plekje open gelaten zodat met behulp van het verschuiven van de andere piramides de schatten gezocht kunnen worden. Om te bepalen naar welke schat gezocht dient te worden zijn er kaarten. Op deze kaarten staat het plaatje van de schat, én het aantal punten dat je verdient als je de schat vindt. Kom je een andere schat tegen tijdens je zoektocht, dan is de volgende speler aan de beurt, die dan dezelfde schat moet proberen te vinden.

ramses II
helaas, de verkeerde schat!

Om het wat leuker en spannender te maken staat er op sommige kaarten een opdracht. Zo is het mogelijk om kaarten van je medespelers te winnen, je medespelers uit te dagen, of wordt het iedereen moeilijker gemaakt doordat de doos 180 graden gedraaid wordt! Hoe verder het spel vordert, des te meer punten zijn er te verdienen bij het vinden van de juiste schat. De derde en laatste ronde kan hierdoor bepalend zijn voor de winnaar. Want als je in de laatste ronde op een verkeerde schat stuit, is het spel voor jou afgelopen, en vallen er ook geen punten meer te winnen. En zoals bij de meeste spelletjes geldt ook hier dat wie de meeste punten heeft, de winnaar is.

… en de waardering

Het is duidelijk een spel dat bedoeld is voor kinderen. Het uiterlijk en de vele televisiereclames wijzen daar ook op. De kinderen waarmee ik het spel gespeeld heb vonden het erg leuk, en waren enthousiast. En ik moet zeggen, dat ik er zelf ook best nog plezier aan heb beleefd. Voor een kinderspel zit er een behoorlijke portie spanning in en brengen de opdrachten in de tweede fase van het spel genoeg afwisseling om de kinderen geboeid te houden. Ik beoordeel dit spel dan ook op de doelgroep, en vindt het een zeer aangename variatie op memory.

Voor iedereen die zat is van dat eeuwige Memory brengt Ramses II een leuke variant. Al zullen kinderen waarschijnlijk vaker winnen, als volwassenen ben je niet bij voorbaat kansloos (hmm, ik vraag me af of dat door kinderen gewaardeerd gaat worden). Voor volwassenen alleen is het best aardig, maar niet om vaak te spelen. Daarvoor is de opzet wat kinderachtig en boeit het spel te weinig; als familiespel is het echter zeker een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *