Elfenkoning

Geplaatst door

2-6 spelers
45 minuten
Auteur: Alan Moon
Uitgever: 999 Games (1999)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 2.8]

Het spel …

Net als in Elfenland word je er als jonge elfenprins(es) op uit gestuurd om zoveel mogelijk goud te verdienen in het uitgestrekte elfenrijk. Degene die de meeste, en de meest onherbergzame gebieden heeft bezocht, keert als rijkste terug en mag de Elfenlandse koning opvolgen. Voor het reizen staan allerlei vervoersmiddelen tot je beschikking; van draken en eenhoorns tot trollenwagens en elfenfietsen, die ieder verschillend geschikt zijn voor een type gebied. Helaas ben je niet de enige die graag koning wil worden, je medespelers zullen je het flink lastig maken door bomen op je pad te leggen, watermonsters in rivieren te planten en dieven op je af te sturen.

Het spel bestaat uit gebiedskaarten, reiskaarten (de vervoersmiddelen) en actiekaarten (zoals de hindernissen en dieven). Er worden evenveel rondes gespeeld als er spelers zijn. Een ronde bestaat uit een planfase en een reisfase. In de planfase wordt het land gecreëerd dat de elfen zullen doorkruisen, compleet met hindernissen, dieven en goudkaarten (die degene die deze kaart neerlegt een dubbele opbrengst van dat gebied bezorgt). Om de beurt bouwen de spelers hieraan mee door een kaart neer te leggen. Houd goed in de gaten waar je met jouw vervoersmiddelen kunt komen! Je kunt je concurrenten lekker dwarszitten door tegen het einde van deze fase nog eens een moeilijk bereisbaar gebied in de buurt van zijn of haar startpunt te leggen. Ben je in het bezit van volledig nutteloze kaarten, dan kun je in deze fase ook kaarten kopen of ruilen. Als niemand meer iets bij wil leggen, begint de reisfase. Een voor een laten de elfenprinsen of prinsessen zien hoe ver ze kunnen reizen. Er zijn twee typen actiekaarten die in deze fase uitgespeeld worden; de lijfwacht en de wissel. De lijfwacht beschermt je in een bepaald gedeelte Elfenland tegen hindernissen en dieven. Met de wissel hoef je niet steeds rechtdoor te reizen, maar mag je omkeren en de gebieden die je pas bezocht hebt nog eens bezoeken (handig als zo’n gebied voor jou een dubbele opbrengst heeft).

… en de waardering

Het spel is wat betreft het verhaal en de (mooie) uitvoering hetzelfde als Elfenland, maar in Elfenkoning zitten veel meer mogelijkheden. Aangezien het land in dit spel niet uit een bord bestaat maar telkens opnieuw door losse gebiedskaartjes wordt opgebouwd, is het elke keer anders. Je moet strategisch spelen en afwegingen maken, bijvoorbeeld of je een gebied weg zult kopen (wat soms ook tot de mogelijkheden behoort) of dat het verstandiger is je geld te bewaren. In de planfase kan het er heftig aan toe gaan. Bijvoorbeeld als een speler net de mogelijkheid had het hele land te bereizen en daarmee veel bonus-goud te verdienen, totdat iemand dit plan in de war stuurt. Elfenkoning is in principe met twee tot zes spelers te spelen, maar met zes spelers moet je wel wat lang op je beurt wachten (vooral het ruilen van kaarten kan wat tijd in beslag nemen) terwijl het met z’n tweeën erg snel gaat. Dit laatste is op te lossen door meer dan twee rondes te spelen. In tegenstelling tot Elfenland is hier altijd wel een winnaar, die echter niet van te voren vast staat; de hoeveelheid goud die je per ronde binnenhaalt kan erg verschillen. Tenslotte is nog het vermelden waard dat het spel weinig ruimte in beslag neemt zodat je het makkelijk mee kunt nemen naar je spelletjesvrienden.


Een gastrecensie van Anne-Marie

Een stuk leuker dan Elfenland; er zit meer variatie in, eindigt nooit in gelijkspel en je kunt je tegenstanders heerlijk pesten. Al tijdens de planfase begint het zieken van je tegenstanders, wat vaak leuker is dan jezelf helpen. Misschien dat ik daarom verlies? Wat kan het schelen, Elfenkoning is een bijzonder vermakelijk kaartspelletje, waarvan je niet eens doorhebt dat het zo lang kan duren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *