Conquistador

Geplaatst door

2-4 spelers
60-90 minuten
Auteur: Wolfgang Kramer en Richard Ülrich
Uitgever: 999 Games (1998)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Niet alleen De Kolonisten van Catan, ook El Grande is in Duitsland een groot succes. Net als bij Kolonisten zou van El Grande een kaartspel voor twee personen verschijnen. Uiteindelijk is dit Conquistador geworden, dat ook met meer spelers gespeeld kan worden.

Conquistador is een tactisch legspel, waar het draait om landtegels en caballerokaarten. De landtegels bestaan gedeeltelijk uit land en water. In het begin bestaat het ‘bord’ uit één landtegel, en het groeit met het verloop van het spel, doordat de spelers iedere beurt nieuwe landtegels en caballerokaarten aanleggen. Door dit aanleggen ontstaan aaneengesloten vlakken land en water, de zogenaamde regio’s. De bedoeling is om in de landregio’s zoveel mogelijk invloed uit te oefenen, wat punten oplevert. De zijden van de caballerokaarten die aan een regio grenzen geven aan hoe groot de invloed is van iedere speler in die regio. Een caballerokaart mag met maar één zijde aan land grenzen; als het er meer zijn wordt deze kaart weggenomen en gaan de caballero’s verloren. In de waterregio’s kunnen punten verdiend worden door het plaatsen van schepen.

Zowel het uitoefenen van invloed als het plaatsen van schepen kost caballero’s, die je uit je hof moet inzetten. Net als in El Grande komen ze door middel van machtkaarten van de provincie in het hof. De machtkaarten bepalen tevens de volgorde waarin de spelers aan de beurt zijn, wat nog een overeenkomst is met El Grande.

conquistador
veel goud in Las Americas…

De punten worden geteld na de vierde en de zevende ronde. Wie gecombineerd de meeste punten heeft gescoord is de winnaar. Naast het basisspel bestaat er ook nog de variant voor gevorderden. Deze duurt drie ronden langer en heeft een extra telling. In deze variant kunnen ook de grande en alcaldes ingezet worden. De grande maakt het mogelijk dat een caballerokaart met meerdere zijden aan land grenst, met de alcaldes kunnen punten gescoord worden in afgesloten regio’s.

… en de waardering

De makers van El Grande zijn er in geslaagd om een volwaardig afgeleid spel van hun succesnummer te produceren. Sommigen vinden Conquistador zelfs leuker dan het origineel. Hoewel ik mij daar niet onder schaar, vind ik Conquistador een bijzonder geslaagd spel. Ik heb het zowel met twee, drie als vier personen gespeeld, en vind het het leukst met twee spelers. Er zijn dan meer mogelijkheden om je tactiek te bepalen, terwijl het met meer spelers vaak ontaardt in een pestspelletje, waarbij planning ondoenlijk is. Als je het een paar keer gespeeld hebt, kan ik je aanraden over te stappen op de regels voor gevorderden. Deze maken het spel nauwelijks complexer en geven je meer mogelijkheden. Een aanrader, zeker gezien de scherpe prijs!

Speeltip: laat het aantal beschikbare landtegels variëren met het aantal spelers. Gebruik dan telkens één tegel meer dan het aantal spelers. Dit maakt het beter mogelijk je eigen tactiek te plannen, wat het spel ten goede komt.

Leuker nog dan El Grande, vind ik. Er gebeurt meer en je moet meer nadenken. Daar houd ik wel van. Met vier spelers wordt het wel erg lastig om vooruit te denken, vooral als je als eerste aan de beurt bent. Dan kan het frustrerend zijn om te zien hoe je plannen gedwarsboomd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *