Reis om de wereld in 80 dagen

Geplaatst door

2-6 spelers
60 minuten
Auteur: Michael Rieneck
Uitgever: University Games (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Al meer dan honderd jaar oud blijven de boeken van Jules Verne onverminderd populair. Wie ze als kind gelezen heeft kan dat alleen maar begrijpen. Ze hebben een soort tijdloze kwaliteit waardoor ze nooit echt gedateerd aanvoelen. Een van zijn bekendste boeken is Reis om de Wereld in Tachtig Dagen. In de jaren tachtig diende dat als inspiratie voor het gelijknamige bordspel van Wolfgang Kramer, een paar jaar geleden gold hetzelfde voor Michael Rieneck.

In 2005 greep dat spel net naast de Spiel des Jahres (die naar Niagara (Iguazu) ging), en met een paar jaar vertraging verschijnt dan de Nederlandse editie bij University Games.

In Reis om de Wereld in 80 dagen moeten de spelers (uiteraard) de wereld rondreizen, met Londen als start- en eindpunt. De reis voert langs diverse steden in alle continenten op het noordelijk halfrond. Per beurt kun je een etappe afleggen, waarvoor je de boot, de trein of een combinatie moet nemen.

Reizen gaat met middel van kaarten, met daarop het gebruikte vervoersmiddel. Sommige schepen en treinen zijn sneller dan andere. Hoe sneller het vervoermiddel, des te lager het getal op de kaart. Dit getal geeft namelijk het aantal bestede dagen aan. Telkens als je reist tel je de waarde van de kaarten op bij je totale reistijd.

Nieuwe kaarten krijg je aan het begin van je beurt. Een voor een kiezen de spelers een openliggende kaart, en mogen dan ook de bijbehorende actie uitvoeren. Die acties geven je een klein voordeeltje, dat soms groot genoeg is om genoegen te nemen met de bijbehorende minder interessante reiskaart.

Zodra een speler Londen bereikt begint het eindspel. Vanaf dat moment krijgt iedere andere speler er per ronde een extra reisdag bij. Als ook de voorlaatste speler Londen bereikt heeft, eindigt het spel. De speler die de minste dagen nodig had om Londen te bereiken, wint het spel. Als alle spelers er meer dan tachtig dagen over deden, wint de speler die als eerste in Londen arriveerde.

… en de waardering

Reis om de Wereld in 80 Dagen is een typische SdJ-kanidaat. Met korte regels en een vlot spelverloop is dit prima geschikt voor families van spellenliefhebbers. Veel hangt natuurlijk af van de kaarten die je krijgt, maar het spel biedt voldoende keuzemogelijkheden om het interessant te houden. Soms kies je bewust voor een minder goede kaart omdat je de bijbehorende actie erg graag wilt spelen. Ook is het geen kwestie van in zo weinig mogelijk beurten naar Londen oprukken. Het kan helemaal geen kwaad om een paar beurten niet te reizen en af te wachten tot de goede kaarten langskomen. Hardlopers zijn vaak doodlopers in dit spel.

Met de vriendelijke prijs is Reis om de Wereld in 80 Dagen een uitstekende kandidaat voor de zak van Sinterklaas of zijn noordse collega. Verwende spelliefhebbers zullen er misschien snel op uitgekeken raken, maar voor families met wat oudere kinderen biedt het voldoende speelplezier voor menige donkere winteravond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *