Afscheid van het spellenspektakel

Geplaatst door

Zojuist vond ik in mijn mailbox het bericht dat het spellenspektakel tot nader order niet meer zal plaatsvinden vanwege toenemende begrotingstekorten en het uitblijven van verdere groei. Dit bericht verbaasd me eerlijk gezegd niet, maar jammer is het wel.

Ik weet niet meer in welk jaar ik voor het eerst ging, maar het zal ergens aan het begin van dit millennium geweest zijn. Ik had mijn eerste stappen in de spellenwereld gezet en kwam een dag snuffelen aan al die spellen waar ik tot dan toe alleen maar over had gelezen. Ik heb een geweldige dag gehad en genoten van de mogelijkheid om onbekende spellen te kunnen uitproberen. De jaren daarna was ik trouw van de partij.

Op een gegeven moment werd het wel heel druk in Eindhoven. Dit stond mijn speelplezier als bezoeker in de weg (in plaats van kiezen wat je wilde spelen, moest je maar op goed geluk aanschuiven daar waar plaats was). In diezelfde periode begonnen volgens mij verschillende standhouders te klagen over het verbod op prijsconcurrentie dat door de organisator (999 games) werd opgelegd.

Het was duidelijk dat de beurs aan zijn eigen succes ten onder dreigde te gaan en dus werd in twee stappen (eerst een aparte spellenspektakel, daarna verkocht aan beursorganisator Libema) het spellenspektakel los gemaakt van moeder 999 games. Deze stap is, zo moge nu duidelijk zijn, geen goede zet geweest.

Het spellenspektakel in Zwolle is nooit een echt succes geworden. Er waren te weinig standhouders, te weinig bezoekers, te veel vreemde eenden in de bijt (de levende dieren, springkussens, etc.). En al snel werd duidelijk dat het spellenspektakel in een negatieve spiraal terecht was gekomen. Als het aantal standhouders niet zou toenemen zou het aantal bezoekers het nog verder laten afweten, maar zonder extra bezoekers hadden de nieuwe standhouders ook geen interesse. De organisatie heeft deze vicieuze cirkel helaas niet kunnen doorbreken.

Ik vind het in ieder geval heel spijtig dat het spellenspektakel het hoge niveau dat het eens bereikt had, niet meer weet te halen en daarom ten dode is opgeschreven. In de hoogtij dagen heb ik veel plezier aan dit evenement beleefd en ik denk dat het voor veel gelegenheidsspelers een mooie manier was om in één dag kennis te maken met de hele breedte van het spellenaanbod.

Het persbericht spreekt over “tot nader order”. Laten we hopen dat de uitgevers (ieder voor zich of wellicht gezamenlijk) een manier vinden om het spellenspektakel (wellicht in een andere vorm) opnieuw uit te vinden.

Eén reactie

  1. Het was afgelopen jaar ook verschrikkelijk, ik was ook van plan om dit jaar niet te gaan. Het zuiderspel lijkt meer op een beurs van afgelopen pasen. Daar ga ik volgend jaar maar eens heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *