Agricola: 2 spelers

Geplaatst door

2 spelers
30 minuten
Auteur: Uwe Rosenberg
Uitgever: 999 games (2012)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 4.6]

Het spel …

Agricola: 2 spelers valt het best te omschrijven als Agricola light. Dit geldt niet alleen voor de doos, maar ook voor de complexiteit van het spel. Het thema is gelukkig niet veranderd, ook in dit spel mag je aan de slag als boerengezin.

Net als in Agricola, begin je dit spel met een stuk land en een boerderij. Dit keer heb je alleen drie gezinsleden (man, vrouw en boerenknecht). De gezinsleden mogen iedere ronde een actie uitvoeren. Er zijn grofweg drie soorten acties: pakken, bouwen of uitbreiden. Als je wilt pakken dan kan je kiezen uit verschillende grondstoffen (hout, riet, steen) of beesten (schapen, varkens, koeien of paarden). Als je gaat bouwen dan kan je hekken, troggen, stallen of bijzondere gebouwen bouwen. In het spel zijn tenslotte nog vier braakliggende stukken grond te krijgen die je ook kan claimen met een actie. Je probeert vooral zo snel mogelijk stallen en omheinde weides te maken om zo veel mogelijk beesten te kunnen huisvesten. Na iedere ronde worden lammetjes, biggen, kalfjes en veulens geboren (als je tenminste twee beesten van iedere soort hebt).

Na exact acht rondes is het spel ten einde en worden de punten geteld. Je krijgt punten voor het aantal dieren dat je hebt, het aantal stroken braakliggend land die je volledig hebt bebouwd en voor sommige gebouwen.

… en de waardering

Agricola: 2 spelers is mij goed bevallen. Het blijft leuk om op het bordje voor je een boerenbedrijfje te zien ontstaan. Doordat een aantal mogelijkheden uit het originele Agricola zijn weggelaten (geen akkerbouw, veel minder gebouwen, geen investeringen en ambachten, geen gezinsuitbreiding en niemand hoeft gevoed te worden), is het spel veel compacter waardoor het sneller wegspeelt. Minder keuzes betekent per slot van rekening ook minder lang nadenken over wat je wilt doen. Nadeel is dat er wel wat minder variatie in het spel zit. Tegelijkertijd heeft het spel niets aan speelplezier ingeleverd. Ik kan elke Agricola-liefhebber dit spel van harte aanbevelen, zeker als je vaak met tweepersonen speelt. Dit spel is het leukste tweepersoonsspel dat ik in tijden heb gespeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *