Alchemist

Geplaatst door

2-5 spelers
45 minuten
Auteur: Carlo A. Rossi
Uitgever: Amigo (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In Alchemist mogen machtige magiërs hun kunsten laten zien in een wedstrijd waarin fascinerende toverdranken worden gebrouwen. Een tovenaar kan zich niet alleen onderscheiden door zijn nieuwe recepten wereldkundig te maken, maar ook door te laten zien dat hij moeiteloos de ingewikkeldste recepten van zijn concurrenten kan namaken.

In alchemist mogen de spelers omstebeurt een recept brouwen. Dat mag een nieuw, origineel recept zijn of één uit het kookboek van je concurrenten. Als je een nieuw recept onthult, mag je daar zelf een puntenwaarde aan toekennen (variërend van 1 tot 10 overwinningspunten). Elk recept levert je bovendien twee nieuwe ingrediënten op. Het klinkt nu heel aantrekkelijk om jouw recept een hoge waarde te geven. Er zit echter een adder onder het gras, je mag dit recept zelf tijdens de wedstrijd niet nog een keer maken, maar je concurrenten mogen dit recept zo vaak reproduceren als ze willen en strijken dan iedere keer de punten en ingrediënten op. Zelf krijg je als dank voor het recept één van de ingrediënten die in dit recept is gebruikt. De rest van de gebruikte ingrediënten verdwijnen uit het spel.

Zodra van drie van de vijf ingrediënten de algemene voorraad leeg is, is het spel afgelopen. Spelers krijgen dan nog punten voor de ingrediënten die ze op voorraad hebben (1 punt per twee ingrediënten). Daarna wordt er gekeken welk ingrediënt het schaarst is. Aan het begin van het spel hebben alle spelers een kaartje gekregen met het basisingrediënt van hun toverschool. Hoe zeldzamer een ingrediënt is, hoe machtiger en daarom krijgt de school waarvan nog de minste ingrediënten in omloop zijn extra punten. Tijdens het spelen moet je dus proberen om jouw ingrediënt in zo veel mogelijk recepten te verwerken zodat het vaak gebruikt en daardoor schaarser wordt.

… en de waardering

Alchemist is een spel dat weinig heftige gevoelens oproept. Het spel kabbelt rustig door en iedereen is een beetje voor zichzelf bezig. Je probeert de recepten van je tegenstanders in een beetje slimme volgorde af te werken zodat de ingrediënten die je krijgt als beloning voor het maken van het ene recept, gebruikt kunnen worden voor het volgende recept. En je hoopt dat de andere spelers jouw recepten namaken zodat je daardoor ook nog wat extra ingrediënten krijgt. Er zit te weinig spanning in dit spel om het een hoogvlieger te maken, maar het is ook weer te degelijk om het niet leuk te vinden. Alchemist is daarom een prima spel om af en toe eens te doen, maar geen spel waarbij je na afloop meteen roept “Zullen we nog een potje doen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *