David & Goliath

Geplaatst door

3-6 spelers
60 minuten
Auteur: Reinhard Staupe
Uitgever: Pegasus Spiele (1998)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Slagenspellen zijn er in vele soorten maar als er een overeenkomst is, is dat wel dat hoge kaarten meestal sterker zijn dan lage kaarten. In David & Goliath zijn hoge kaarten ook sterk, maar lage kaarten wellicht nog wel sterker.

In David & Goliath krijgen alle spelers vijftien kaarten en moet er elke beurt één kaart gespeeld worden. Degene die begint welke kleur in principe gespeeld moet worden. Als je deze kleur niet hebt mag je zelf weten welke kleur je speelt. In tegenstelling tot veel slagenspelletjes is er geen troef.

De speler die de kaart met de laagste waarde heeft gespeeld, krijgt de hoogst gespeelde kaart en de speler die de kaart met de hoogste waarde speelde, krijgt de rest. Met hoge kaarten kan je dus veel kaarten winnen, maar met lage kaarten win je de kaarten met de hoogste waardes.

Aan het eind van de ronde krijg je punten voor de kaarten die je verzameld hebt. Als je één of twee kaarten van een kleur hebt dan krijg je de puntenwaarde die op die kaarten staan (en die loopt op tot 18). Als je echter meer dan twee kaarten hebt zijn alle kaarten maar 1 punt per stuk waard (ook de eerste twee kaarten).

… en de waardering

Ik moest echt even wennen aan David & Goliath. In het begin had ik het gevoel dat je eigenlijk maar weinig invloed hebt op wat je scoort. Heb je veel hoge kaarten dan krijg je ook veel kaarten, maar aangezien je dan per kaart maar één punt krijgt, is het niet echt iets om nou heel blij van te worden. Je kan dus maar beter veel lage kaarten hebben, dan krijg je niet veel kaarten, maar wel veel punten.

Wat ik echter niet meteen door had was dat je ook kan proberen om andere spelers dwars te zitten door er voor te zorgen dat zij een derde kaart krijgen in een kleur waar ze veel punten mee dachten te gaan pakken. Zeker als je met een groep spelers speelt die er geen moeite mee hebben om elkaar een hak te zetten, kan dit spannende rondes opleveren. Hierdoor levert David & Goliath meer speelplezier op dan ik in eerste instantie doorhad. Het is geen topper in zijn soort (daarvoor moet je toch echt bij wizard, of taipan zijn), maar best leuk om af en toe eens te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *